Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 tecken på att Moderaterna och SD snart kommer samarbeta

- 13/02/2019, 11:10

Sverigedemokraterna och Moderaterna närmar sig varandra. Det är inte så konstigt. Nyheter24:s Karl Anders Lindahl förklarar allt.

Igår gick Muf:s ordförande Benjamin Dousa ut och krävde att Moderaterna ska börja samarbeta med Sverigedemokraterna. Men kommer det att ske? 

Ja, menar Nyheter24:s Karl Anders Lindahl. Här är fem säkra tecken på det:

1. De kommer bli så illa tvungna

Förr eller senare kommer Moderaterna behöva släppa in SD i värmen – och kollar man på hur partiet har agerat sen Fredrik Reinfeldts avgång är det tydligt att det är ett samarbete med Jimmie Åkesson som är slutmålet. 

För att kunna knipa statsministerposten kommer Moderaterna behöva SD på ett eller annat sätt. 

2. Ulf Kristersson har målat in Moderaterna i ett hörn

Ulf Kristersson har under vintern gnällt på sina illojala Allians-kollegor i C och L som inte lät honom bli statsminister. Men sanningen är att Kristersson varit lika smidig i förhandlingarna som en kattunge med raggsockar. 

Han har helt enkelt misslyckats med att lotsa Alliansen genom krisen och nu är Moderaterna inmålade i ett hörn där SD är enda kompisen. 

3. Kommunerna 

Vi kommer se ett samarbete mellan M och SD i allt fler kommuner. Om dessa kommuner inte kollapsar helt och hållet kommer SD-vänliga moderater att använda Staffanstorp och Sölvesborg som exempel på att SD är helt ofarliga. 

4. Medlemmarna

Och till slut kommer pressen på M-ledningen bli för hård. Nu senast gick Muf ut och krävde att Moderaterna skulle gå till sängs med Åkesson. Förr eller senare kommer Ulf Kristersson antingen bryta sina SD-löften eller avgå. Jag vågar inte gissa på vilket det blir. 

5. SD anpassar sig

Och ja, Sverigedemokraterna vill ju samarbeta med Moderaterna, om det så kräver att partiet sviker sina kärnväljare i varenda fråga och ändrar om sig helt och hållet till en kopia av Moderaterna. 

Jimmie Åkesson är inte längre någon 21-årig idealist, han är en 40-årig proffspolitiker som är beredd att kompromissa med typ vad som helst. Frågan är bara vad SD-väljarna är beredda att svälja. 

Tror du M och SD snart kommer samarbeta öppet?