Ulf Kristersson, Karl Anders Lindahl och Jimmie Åkesson.Montage.
Karl Anders Lindahl analyserar Moderaterna och Sverigedemokraterna. - Foto: Jessica Gow/Stina Stjernkvist/TT/ Nyheter24

5 tecken på att Moderaterna och SD snart kommer samarbeta

Sverigedemokraterna och Moderaterna närmar sig varandra. Det är inte så konstigt. Nyheter24:s Karl Anders Lindahl förklarar allt.


Igår gick Muf:s ordförande Benjamin Dousa ut och krävde att Moderaterna ska börja samarbeta med Sverigedemokraterna. Men kommer det att ske? 

Ja, menar Nyheter24:s Karl Anders Lindahl. Här är fem säkra tecken på det:

1. De kommer bli så illa tvungna

Förr eller senare kommer Moderaterna behöva släppa in SD i värmen – och kollar man på hur partiet har agerat sen Fredrik Reinfeldts avgång är det tydligt att det är ett samarbete med Jimmie Åkesson som är slutmålet. 

För att kunna knipa statsministerposten kommer Moderaterna behöva SD på ett eller annat sätt. 

2. Ulf Kristersson har målat in Moderaterna i ett hörn

Ulf Kristersson har under vintern gnällt på sina illojala Allians-kollegor i C och L som inte lät honom bli statsminister. Men sanningen är att Kristersson varit lika smidig i förhandlingarna som en kattunge med raggsockar. 

Han har helt enkelt misslyckats med att lotsa Alliansen genom krisen och nu är Moderaterna inmålade i ett hörn där SD är enda kompisen. 

3. Kommunerna 

Vi kommer se ett samarbete mellan M och SD i allt fler kommuner. Om dessa kommuner inte kollapsar helt och hållet kommer SD-vänliga moderater att använda Staffanstorp och Sölvesborg som exempel på att SD är helt ofarliga. 

4. Medlemmarna

Och till slut kommer pressen på M-ledningen bli för hård. Nu senast gick Muf ut och krävde att Moderaterna skulle gå till sängs med Åkesson. Förr eller senare kommer Ulf Kristersson antingen bryta sina SD-löften eller avgå. Jag vågar inte gissa på vilket det blir. 

5. SD anpassar sig

Och ja, Sverigedemokraterna vill ju samarbeta med Moderaterna, om det så kräver att partiet sviker sina kärnväljare i varenda fråga och ändrar om sig helt och hållet till en kopia av Moderaterna. 

Jimmie Åkesson är inte längre någon 21-årig idealist, han är en 40-årig proffspolitiker som är beredd att kompromissa med typ vad som helst. Frågan är bara vad SD-väljarna är beredda att svälja. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du M och SD snart kommer samarbeta öppet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

Mer fokus på tidiga insatser i adhd-vården

Det behöver bli mer fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostisk, i stället för snabbutredningar utan insatser som följer upp, konstaterar Socialstyrelsen i sina nya uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism.

Jämnårig pojke misstänks för mordet på Maja, 17

En pojke har anhållits misstänkt för mordet på Maja, 17, uppger P4 Sjuhärad.

Skilsmässonota slår hårt mot sargat SAS

Krisdrabbade SAS står inför en dryg skilsmässonota. Separationen från flygbolagsalliansen Star Alliance kan kosta minst 260 miljoner kronor, enligt norska medier. Smällen hamnar ovanpå cirka en miljard för alla jurister och rådgivare i rekonstruktionen.

GB-ägaren Unilever kapar 7 500 jobb

1 timme sedan
Den brittiska livsmedelsjätten Unilever, som bland annat äger den tidigare svenska glasstillverkaren GB, ska kapa 7 500 jobb och stycka upp verksamheten.

Aktiespararna om Thunberg: "Snälla, väx upp"

1 timme sedan
Civil olydnad gör inte bolag mer hållbara, anser Aktiespararnas vd Joacim Olsson efter SAS bråkiga bolagsstämma på måndagen där bland andra klimataktivisten Greta Thunberg protesterade mot flygbolagets miljöskadliga verksamhet.