Sejmen och Strandhäll, kollage.
Frostiga toner från Budapest. - Foto: ECHO/TT

Ungerska attacken mot Strandhäll: "Sjuk stackars varelse"

Annika Strandhäll har förolämpat "naturliga ordningen" och Gud. Det menar Ungerns vice premiärminister Zsolt Sejmen i en intervju i regeringstrogen TV.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det är bråkig stämning mellan Sverige och Ungern. Nu har det gått så långt att Ungerns vice premiärminister kallat svenska socialförsäkringsministern Annika Strandhäll för "en sjuk stackars varelse". 

Det hela började med att Strandhäll kritiserade den ungerska familjepolitiken. För att väga upp för minimal invandring har kommer Ungern nu införa en politik som ska uppmuntra ungerska kvinnor att föda fler barn. Strandhäll skrev i en tweet att politiken "osade 30-tal", något som fick Budapest att reagera starkt. 

I en talkshow i regeringstrogna tv-kanalen Echo TV går vice premiärminister Zsolt Semjen till attack mot Strandhäll.

– Detta är en anpassning till naturens lag.  Den som ifrågasätter detta är sjuk, säger Sejmen i programmet Bayer Show, som mer eller mindre fungerar som en informationskanal för regeringen. 

”Ifrågasätter Gud”

Men Sejmen slutar inte där. Han menar att om man kritiserar Ungern kritiserar man Gud själv. I intervjun säger han att Strandhäll ifrågasätter ”den naturliga ordningen”. Vad Gud själv tycker om frågan är oklart. 

– Alla måste förstå att den här stackars sjuka varelsen inte ifrågasätter den ungerska regeringen, utan naturens lag och i slutändan Gud som skapat naturen, säger Sejmen i intervjun, enligt SVT

I ett uttalande säger Strandhäll att det är viktigt att kunna diskutera politik utan att gå till personangrepp, och svenska regeringen har nu kallat till sig Ungerns ambassadör för en förklaring. 

Kristdemokraterna går starkt framåt i en ny mätning – men även ett annat parti går framåt. Här kan du se vilket!

/
Tycker du Strandhäll har förolämpat Gud?
Tack för din röst!