Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Magdalena Anderssons ord om bensinpriset: Landsbygden ska kompenseras

- 02/03/2019, 18:45 -

Den automatiska höjningen av bränsleskatten ska återinföras. Detta är något som fått flera landsbygdsbor att oroa sig. Finansministern Magdalena Andersson säger nu att folk på landsbygden ska kompenseras.

I Januariavtalet, som är mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna, har man slagit fast att: ”En kraftfull grön skatteväxling ska genomföras med höjda miljöskatter som växlas mot sänkt skatt på jobb och företagande".

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) har tidigare sagt att den automatiska höjningen av bränsleskatten ska återinföras. Detta var nämligen något som togs bort i Moderaternas och Kristdemokraternas budget. Tar man tillbaka den höjningen kommer priserna på bensin och diesel öka med två procent över konsumentprisindex varje år, skriver Aftonbladet. 

När priserna ökade den 1 januari i år blev bensin 26 öre dyrare per liter och diesel drygt 18 öre dyrare.

Oroar folk på landbygden 

Detta är något som fått människor som bor på landsbygden att bli oroliga. En av anledningarna är att de i större utsträckning är mer beroende av fordon, så som bilen, än vad de som bor i storstäder är.

Ska kompenseras 

Men finansminister Magdalena Andersson (S) lugnar nu de som känner sig oroade. Hon säger att de som är beroende av bilen kommer att få ersättning, men vilken typ av kompensation måste man enas om.

– Vi tittar till exempel över om man kan göra reseavdraget avståndsbaserat. Det skulle kunna vara bra för människor som bor i glesbygd och behöver bilen för att ta sig till jobbet, säger hon till Aftonbladet.

Hon säger att det inte ska spela någon roll om var man bor.

– Det viktiga är att landsbygden ska få tillbaka också. Vi kan inte ha ett läge där stockholmare ska köpa elbilar och det ska byggas laddstolpar och så ska det betalas av människor i glesbygden, där väldigt få har möjlighet att köpa elbilar och där man inte kommer bygga laddstolpar, säger hon till tidningen.

Vill du ha höjt bensinpris?