Stockholm

Det som hände i Christchurch kan hända i Sverige

Karl Anders Lindahl
Karl Anders Lindahl skriver om attacken i Christchurch. Foto: Nyheter24/AP

Tarrants vansinniga världsbild finns här i Sverige. För googlande ungdomar finns terrornazismen redan i Sverige – förpackade i snygga memes och delningsvänliga Facebook-poster. Det skriver Nyheter24:s Karl Anders Lindahl.


Läs mer

Terrorattacken i Christchurch i Nya Zeeland har skakat en hel värld. Närmare 50 personer har mist sina liv, många fler har skadats. 

Den misstänkte gärningsmannen Brenton Tarrant har åtalats, misstänkt för mord. Timmar innan attacken ska Tarrant ha spridit ett över 70 sidor långt manifest där han förklarar sin egen världsbild och varför han vill mörda oskyldiga människor. 

Jag har läst stora delar av manifestet. Det första som slår mig är hur bekant allting låter. 

De snurriga resonemangen och konspirationsteorierna i Tarrants huvud kan kännas främmande och aparta. Men samma idéer finns här i Sverige. 

I många år har exakt samma idéer växt sig starka i den svenska högerextrema och nazistiska rörelsen. 

Tanken om att det pågår ett "folkutbyte", att hemliga sällskap vill ersätta vita människor med folk från andra länder genom massinvandring, att det pågår ett raskrig är teorier vem som helst kan hitta på nazistiska nyhetssidor, på Flashback och på Reddit. 

Den nazistiska retorik och symbolik som Tarrant klottrade på sitt vapen är inget konstigt alls bland svenska högerextremister. Delar av manifestet "The Great replacement" (Det stora utbytet) skulle precis lika gärna kunnat stå på en högerextrem Facebook-sajt, förklädd som "invandringskritik".

För barn och ungdomar som googlar är terrornazismen bara några klick bort, människohat snyggt förpackat i färgglada memes och som delningsvänliga inlägg på sociala medier. 

Bör vi vara oroliga? Ja. Och vi måste sätta ner foten. 

Detta är människor som stoltserar med sin självradikalisering, som har som målsättning att påverka riksdagspolitiker, journalister och makthavare. Den som inte är på sin vakt riskerar att dras med.

Och tro inte för en sekund att dessa högerextremister på riktigt bryr sig om andra människor eller samhället. 

Tarrant bryr sig inte om svenska Ebba eller någon annan som fallit offer för terror. Allt som är viktigt är den skruvade självbilden och det blinda hatet. 

I sitt manifest skriver Tarrant till och med att han hoppas att hans attack ska få folk att utföra hämndattacker för att öka splittringen i västvärlden. 

Där har högerextremister och islamistiska terrorister exakt samma mål – att vanliga människor ska se varandra som fiender. 

Vi kan inte låta dem lyckas.  

Karl Anders Lindahl, politikredaktör på Nyheter24

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.