IS-krigare och dokumentet från Staffanstorp. Montage.
Staffanstorp - Foto: AP

Staffanstorp vill strypa alla bidrag till IS-anhängare

IS-terrorister ska inte få några bidrag av Staffanstorp kommun. Det menar nu Christian Sonessen (M) i ett nytt uttalande.


IS-terrorister är inte välkomna i Staffanstorp. Den skånska kommunen, där Moderaterna styr tillsammans med Sverigedemokraterna, har nu gjort ett uttalande där man menar att inga pengar ska gå till IS-anhängare. 

I uttalandet står det att personer som "deltagit i eller understött terrorism" inte ska "erhålla stöd av kommunen i någon form". 

– Detta är en säkerhetsfråga. Det är något som Sveriges kommuner måste samarbeta med polis och Säpo med, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) till Sveriges Radio

Exakt hur detta ska gå till, eller hur man ska kunna visa på exakt vem som ska räknas som IS-anhängare framgår inte av uttalandet. 

Dock är det mycket oklart vilken tyngd som faktiskt ligger i uttalandet, eller om det snarare ska tolkas som ett pr-trick. 

– Spontant kan jag inte se att det finns något som helst rättsligt stöd för detta uttalande. Tvärt om verkar det strida mot både regeringsformen och kommunallagen. Det skulle vara mycket intressant att se hur kommunen tänker att förslaget skulle kunna genomföras, säger Vilhelm Persson, universitetslektor vid juridiska institutionen på Lunds universitet till Expressen.

Tung kritik mot SVT – efter sketch om IS-terrorister

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du det är ett bra förslag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.