Söndag 1 Aug
Stockholm

Staffanstorp vill strypa alla bidrag till IS-anhängare

IS-krigare och dokumentet från Staffanstorp. Montage.
Staffanstorp. Foto: AP

IS-terrorister ska inte få några bidrag av Staffanstorp kommun. Det menar nu Christian Sonessen (M) i ett nytt uttalande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

IS-terrorister är inte välkomna i Staffanstorp. Den skånska kommunen, där Moderaterna styr tillsammans med Sverigedemokraterna, har nu gjort ett uttalande där man menar att inga pengar ska gå till IS-anhängare. 

I uttalandet står det att personer som "deltagit i eller understött terrorism" inte ska "erhålla stöd av kommunen i någon form". 

– Detta är en säkerhetsfråga. Det är något som Sveriges kommuner måste samarbeta med polis och Säpo med, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) till Sveriges Radio

Exakt hur detta ska gå till, eller hur man ska kunna visa på exakt vem som ska räknas som IS-anhängare framgår inte av uttalandet. 

Dock är det mycket oklart vilken tyngd som faktiskt ligger i uttalandet, eller om det snarare ska tolkas som ett pr-trick. 

– Spontant kan jag inte se att det finns något som helst rättsligt stöd för detta uttalande. Tvärt om verkar det strida mot både regeringsformen och kommunallagen. Det skulle vara mycket intressant att se hur kommunen tänker att förslaget skulle kunna genomföras, säger Vilhelm Persson, universitetslektor vid juridiska institutionen på Lunds universitet till Expressen.

Tung kritik mot SVT – efter sketch om IS-terrorister

Tycker du det är ett bra förslag?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela