Lördag 8 Maj
Stockholm

Planen: Hatpredikanten ska kunna stoppas vid gränsen

Anders Ygeman och Steven Anderson. Kollage.
Anders Ygeman. Foto: Simon Rehnström/TT/Youtube

Nej, hatpräster och extremister borde inte få komma in i landet. Det menar Anders Ygeman i ett helt nytt utspel. Och idén kan snart bli verklighet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den extremistiska predikanten Steven Anderson har skapat stor debatt senaste dagarna, efter att han offentliggjort att han kommer till Sverige i maj för att sprida sitt budskap

Anderson, som leder ett nätverk av kristna kyrkor i USA, har bland annat hyllat terrordådet mot en gayklub i Orlando 2016, där 50 personer dog. 

"Det som är bra är att det nu finns 50 färre pedofiler", sa Anderson efter dådet. 

Han har också spridit antisemitiska budskap och uppmanat till mord på före detta presidenten Barack Obama. På hans kyrkas sajt kan man bland annat titta på videos som säger sig avslöja "sanningen om judar". 

"Borde stoppas vid gränsen"

Men nu ser det ut som att regeringen vill ta krafttag mot Anderson och hans Sverigebesök. På Twitter skriver energiminister Anders Ygeman att "hatpredikanter och andra extremister som sprider hat och hot borde stoppas vid gränsen". 

Anders Ygeman på Twitter

Ygeman anser också att EU borde upprätta en svart lista över extremister som inte ska släppas in. Han får stöd från inrikesminister Mikael Damberg

”Inrikesminister Mikael Damberg har för avsikt att i EU-kretsen diskutera ytterligare åtgärder för att se till att man kan stoppa hatpredikanter vid gränsen", står det i en skriftlig kommentar DN fått från Dambergs stab. 

Portad i sex länder

Om Sverige skulle stoppa Anderson från att komma in i landet skulle vi inte vara först. Anderson har redan inreseförbud i Kanada, Storbritannien, Sydafrika, Botswana och Malawi. Enligt egen utsago är han också förbjuden från att resa till Jamaica. 

Kristdemokraterna rusar i en ny mätning – se supersiffran här

Tycker du Anderson borde portas?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela