Elever och betyg. Kollage.
Nu vill riksdagen ha ordningsbetyg i skolan. - Foto: Berit Roald / Jessica Gow /TT

Stora enigheten i riksdagen: Inför ordningsbetyg i skolan

Inför ordningsbetyg i skolan – det tycker åtminstone en majoritet av riksdagen – men frågan är om regeringen ens kommer att driva frågan.


Snart kan ordningsbetyg i skolan bli verklighet – åtminstone om riksdagen får som den vill. Idag beslutade sig riksdagens utbildningsutskott att ställa sig bakom ett förslag om just betyg på ordning och uppförande i högstadiet och gymnasiet.

Liberalerna, Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ställer sig bakom förslaget, och betygen har alltså en majoritet av riksdagen bakom sig. 

– Sverige är ju ett av de få länder i västvärlden som har avskaffat både ordningsbetyg och möjligheten till ordningsomdöme, och vi har också väldigt stora ordningsproblem, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Sveriges Radio

Men alla tycker inte det är en bra idé. Leo Gerdén, ordförande för Sveriges Elevråd, är starkt emot förslaget. 

"Lärare är akademiker - inte ordningsvakter eller jurister. Med ordningsbetyg når man inte rätt elever och stressen och pressen skulle öka", skriver Gerdén på Twitter.

Vad händer nu?

Så, kommer ordningsbetygen gå igenom? Nja. 

Även om riksdagen röstar igenom förslaget måste inte regeringen följa det riksdagen bestämmer. Även förra mandatperioden röstade riksdagen igenom ett liknande förslag, men utan att regeringen genomförde det. 

Det mesta pekar på att samma sak kommer hända även den här gången, åtminstone inte så länge Anna Ekström är utbildningsminister. 

– Socialdemokraterna driver inte frågan och Anna Ekström tycker inte det är ett bra förslag. Det blir en administrativ börda för lärarna. Men däremot kommer vi självklart behandla det som alla riksdagens tillkännagivanden till regeringen, säger utbildningsministerns pressekreterare Jasmina Sofić till Nyheter24.

Nya beslutet: Här måste alla pojkar HPV-vaccineras

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du införa ordningsbetyg i skolan?
Tack för din röst!