Stockholm

Fredrik Reinfeldt: Fler måste jobba till 75

Fredrik Reinfeldt
Fredik Reinfeldt har uttalat sig om pensionerna. Foto: Henrik Montgomery/Claudio Bresciani /TT

Räkna inte med att kunna gå i pension när du är 65. Åtminstone inte om du är ung idag. Nu kommer en ny rapport som visar att vi måste jobba längre.

Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hade du tänkt dra dig tillbaka och njuta av pensionen när du är i 65-årsåldern? Det är inte säkert att det går. 

En ny rapport, skriven av bland andra förre statsministern Fredrik Reinfeldt, menar att man i framtiden kommer vara tvungen att jobba allt längre, och vara beredd att byta karriär sent i livet. 

– Dagens 70-åringar har samma kapacitet som 50-åringar hade på 70-talet, säger Reinfeldt i en intervju in TV4:s Nyhetsmorgon. 

Fler måste byta bana

Han menar att dagens system inte är anpassat efter att folk lever allt längre och att befolkningsutvecklingen ser ut som den gör. 

För att ha bra pensioner i en framtid där allt fler blir över 90 år gamla måste vi helt enkelt knoga på några år till, menar Moderaternas gamla partiledare. Annars är risken att pensionssystemet helt enkelt slutar att fungera. 

Men hur är det då med alla som har tunga yrken och där kroppen inte orkar med att jobba 55 år?

– Då är lösningen att man inte ska fortsätta ha det yrket. Sverige är ledande när det gäller omställning, jag ser inte framför mig att man ska jobba med samma sak hela livet, säger Reinfeldt i Nyhetsmorgon. 

Behövs mer invandring till Sverige

Men det är inte bara det att svenskarna blir allt äldre som rubbar systemen. Vi föder också allt färre barn och stryper migrationen, vilket gör att befolkningen riskerar att krympa. 

– Låg invandring och lågt barnafödande, då börjar befolkningen krympa. Det påverkar också pensionerna. Det är en mycket hög kostnad att stänga sitt land för invandring, säger Reinfeldt i Nyhetsmorgon.

I helgen bytte Moderaterna logga –  ta en titt på den här!

Håller du med Reinfeldt?
Tack för din röst!
Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.