Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya förslaget från Fi: Förbjud bilar i Stockholm

- 12/04/2019, 10:50 -

Fi vill sätta hårdare klimatkrav och tycker att det finns en övertro på teknikutveckling och marknadslösningar. Nu föreslår partiet att man inför ett bilförbud i Stockholms innerstad.

Feministiskt initiativ vill förbjuda bilar i Stockholms innerstad, det skriver gruppledaren för Stockholms stadshus, Sissela Nordling Blanco, i en debattartikel på Expressen. 

Efter valet 2018 så tog Alliansen över makten i Stockholm med hjälp av Miljöpartiet. Men kravet från Miljöpartiet var att huvudstaden skulle satsa mer på miljö- och klimatpolitiken.

Dock tycker inte Feministiskt initiativ att klimatplanerna har varit tillräckligt bra. De saknar de stora visionerna för hur Stockholm ska utvecklas till en grönare stad och på riktigt ta ansvar för de pågående klimatförändringarna. 

Räcker inte med bilfria gator

Daniel Helldén på Trafikborgarrådet har redan fått igenom ett förbud mot dieselbilar på Hornsgatan i Stockholm. Men den nya miljözonen räcker inte för att minska utsläppen, enligt trafikförvaltningens experter. 

Istället kan koldioxidutsläppen öka om dieselbilar byts ut mot bensindrivna bilar. Och nu vill Fi gå steget längre. De vill nämligen förbjuda bilar i Stockholms innerstad.

"Har feministerna tappat greppet fullständigt"?

"Har feministerna tappat greppet fullständigt? Nej, faktum är att Stockholm redan ligger efter när det gäller omställningen till bilfria innerstäder.", skriver Sissela Nordling Blanco.

Hon tar upp städer som har provat bilförbud, bland annat Colombias huvudstad Bogotá, som har infört bilfria söndagar. Där har gatorna istället tagits över av cyklister och gångtrafikanter. Även Mexiko City, som är en av världens mest trafikerande städerna, har infört bilfria halvdagar.

"Gator har tagits över av cyklar, människor och aktiviteter, i vad som närmast kan beskrivas som en folkfest", skriver Blanco. 

Fi menar också på att förbudet inte bara minskar klimatpåverkan utan också skapar positiva hälsoeffekter för människor som bor och lever där.

"Vi måste våga tänka nytt och vi måste våga tänka stort", skriver hon i Expressen.

Sissela Nordling Blanco
Fis Sissela Nordling Blanco vill införa bilförbud i Stockholms innerstad. Bildkälla: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Tycker du att det borde införas ett bilförbud i Stockholms innerstad?