Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Snart sänks bensinskatten – här är allt du behöver veta

- 14/05/2019, 08:29 -

Trött på höga bensinpriser? Då kanske det här kan muntra upp dig lite. Från och med 1 juli kommer bensinskatten nämligen sänkas, som ett resultat av Moderaterna och Kristdemokraternas budget.

Få saker är väl så hett diskuterade just nu som bensinpriset. Vissa menar att det kostar lite väl mycket att tanka bilden nu för tiden – andra menar att priset måste bli högre för att folk ska åka mer kollektivt eller ta cykeln. 

Så sent som på måndagen kom ett hårt slag för Sveriges bilister, när priset höjdes med 20 öre – läs mer om det här. Men snart kommer en liten lindring från Sveriges politiker. 

Det är Moderaterna och Kristdemokraternas budget, som röstades igenom i vintras med stöd av Sverigedemokraterna, som gör att priserna faktiskt kan gå ner lite mitt i sommaren.

Skatten sänks

Förändringen går ut på att bensinskatten bara kommer utgå från konsumentprisindex. Tidigare har den utgått från konsumentprisindex plus två procent. 

Kortfattat innebär det att priset kommer sänkas med 16 öre litern från och med den 1 juli i år

– Årets skatteförändringar präglas av allianspolitik. Ett resultat av M/KD:s budget, men också av att C och L lyckades få inflytande över vårbudgeten och enbart vikt ned sig om flygskatten, säger Sofia Linder, chefsekonom hos intresseorganisationen Skattebetalarnas förening, till Expressen

Och för den som bor i storstan och vill åka helt gratis kommer livet bli lite jobbigare – åtminstone om Moderaterna får bestämma. En av partiets toppar vill sätta plankare i fängelse – läs mer om det här!

Borde skatten sänkas mer?