Att inte betala för sig kan ge tråkiga följder
Hårdare tag mot plankare - Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT, Pixabay

​M-politiker vill ge plankare fängelse: "Borde få skaka galler"

Politiker vill sätta hårdare gränser för de som inte betalar för sig i Stockholms lokaltrafik. Plankar du vid flera tillfällen i tunnelbanan bör personen i fråga kunna dömas till fängelse, menar Kristoffer Tamsons (M), Stockholms trafikborgarråd​.


Politikern Kristoffer Tamsons vill sätta stopp för plankarna. Hur? Genom att kunna straffa med fängelse.

Kanske kan det låta hårt, men det är nödvändig åtgärd anser M-politikern för att få ett slut på plankandet.

Tamsons vill att de som fuskar med betalningen i kollektivtrafiken ska kunna dömas till fängelse, upp till sex månader. Brottsrubriceringen skulle då vara bedrägligt beteende och ringa bedrägeri.

Plankarna kostar SL 280 miljoner kronor – varje år

– Notoriska plankare borde få skaka galler, säger Tamsons till Svenska Dagbladet.

Anledningen till att frågan tas upp är för att fusket har ökat kontinuerligt sedan 2016. Och år 2018 var det 3,21 procent av resenärerna som åkte utan en giltig biljett.

– Vi lyckades trycka tillbaka fusket med en femtedel från 2015 till 2016, men sedan har resultatet planat ut. Det är därför vi är redo för att ta nästa steg, fortsätter Tamsons.

Plankarna kostar SL 280 miljoner kronor varje år, vilket har lett till att trafikregionrådet nu vill ta i på riktigt och se brottet med andra ögon än de gjort tidigare. Med detta väljer Tamsons att väcka frågan om fängelsestraff till riksdag och regering.

Brottsrubricering

I Sverige kan vi ju inte bara ge fängelse hur som helst. Utan ett brott som ska få följd i form av fängelse måste gå under en viss brottsrubricering. Och det är där som lagstiftningen ombedrägligt beteende och ringa bedrägeri, enligt Brottsbalken 9 kap § 2, kommer in i bilden.

Tamsons menar att den teoretiskt skulle kunna tillämpas på tjuvåkning.

– Fängelse skulle vara det mest avskräckande, tillägger Tamsons till Svenska Dagbladet.

Ja, det brottet kan maximalt ge sex månaders fängelse. Men ingen praxis för om lagen kan användas på plankare i kollektivtrafiken finns, ännu i alla fall.

För att förebygga hotfulla situationer och för att säkerställa att rätt person får en bot har nu Stockholms lokaltrafik vidtagit ytterligare åtgärder. Nu är biljettkontrollanter utrustade med kroppsburna kameror. Det har Nyheter24 tidigare skrivit om och du kan läsa mer om det här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tycker du om plankning?
Tack för din röst!