Tisdag 17 Maj
Stockholm

Nya förslaget: Fler ungdomar ska tvingas göra lumpen

Försvarsberedningen
Hårda förslaget: 5 000 fler ungdomar ska tvingas göra lumpen. Foto: TT/ Jimmy Croona/Combat Camera/Försvarsmakten

I slutrapporten som Försvarsberedningen lämnade över till försvarsminister Peter Hultqvist under tisdagen innehåller en hel del. Enligt rapporten behöver Sverige att flera tusen fler ungdomar ska genomgå lumpen och fyra nya regementen.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela

Efter många om och men lämnade Försvarsberedningen under tisdagen in sin rapport till försvarsminister Peter Hultqvist

Om det skulle bli som rapporten föreslår kommer rejäla förändringar ske med det svenska försvaret under de kommande åren. 

För det första vill man förbättra Sveriges chanser att kunna försvara sig vid ett angrepp. Beredskapen ska gå från 60 000 till 90 000 personer. Detta eftersom ett väpnat angrepp mot Sverige "inte kan uteslutas", enligt Försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow (S). 

Förslag till nya regementen

Det innebär att antalet värnpliktiga ska bli fler – från 3000 till 8000 personer per år, rapporterar SVT. Den allmänna värnplikten återinfördes i Sverige 2017 efter att ha legat på is sedan 2010, och nu är alltså planen att ännu fler ska kallas.

I slutrapporten föreslås också nya regementen. Exempelvis ska Norrlands dragonregemente (K4) återinrättas i Arvidsjaur. En ny amfibiebataljon ska etableras i Göteborg och ytterligare två, men mindre, behövs. Möjliga platser för de kan vara Falun, Härnösand, Sollefteå och Österstund.

Då ska det börja gälla

När det är tänkt att den nya krigsorganisationen ska gälla? Jo, redan år 2021. Men bedömningen är gjord att den inte kommer kunna vara färdig och organiserad förrän 2030. Orsaken? Dagens brister är så pass stora.

Sedan 2017 behöver svenska ungdomar mönstra, men det verkar som att många inte är så sugna på att göra det. Vad som händer om man vägrar kan du läsa om här.

Har du gjort lumpen?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela