Moderaterna och Sverigedemokraterna öknar i ny mätning inför EU-valet
M och SD öknar i ny mätning av Novus inför EU-valet. - Foto: Stina Stjernkvist TT, Jonas Ekströmer TT

Starka framgångar för SD och M – dagar före EU-valet

Med bara två dagar kvar till EU-valet redovisar Moderaterna och Sverigedemokraterna vind i seglet. Det visar en undersökning gjord av Novus.


Med bara två dagar kvar inför EU-valet 2019 så börjar väljarnas intentioner utkristallisera sig. Och i en ny mätning av Novus så jublas det säkert i Sverigedemokraternas och Moderaternas läger - de går nämligen starkt framåt inför det stundande valet, skriver SVT.

Partiet som ökat mest sedan april är Moderaterna som går fram med hela 3,3 procentenheter, vilket gör att de landar på 15,9 procent inför valet. 

– Det är jätteroligt naturligtvis. Det bekräftar den känsla jag har i kampanjen nu. Det är stort engagemang och vi har fört in sakfrågor i den här kampanjen. Konkreta sakfrågor som EU och Sverige kan hjälpas åt att lösa. Det tror jag att många människor uppskattar, säger partiledaren Ulf Kristersson (M), till SVT.

SD framåt trots toppkandidat i blåsväder

Mätningens andra vinnare om man kan säga så är Sverigedemokraterna som även de kan stoltsera med en ökning. Hela 16,2 procent av de som deltog i undersökningen skulle lägga sin röst på SD i EU-valet, en ökning med 2,9 procent från april.

Detta trots att partiet och dess toppkandidat Peter Lundgren hamnat i blåsväder förra veckan på grund av en skandal. En skandal som lett till att en förundersökning om sexuellt ofredande inletts mot Lundgren

Vänsterpartiet rasar

Mätningar brukar även ha sina förlorare och i Novus mätning så är det Vänsterpartiet som rent sagt rasar i opinionen. Partiet tappar alltså 3,9 procent endast två dagar innan valet och landar totalt på 7,2 procent.

En av anledningarna tros vara turerna och kritiken mot deras EU-parlamentariker Malin Björk. Då det kom fram att hon tagit ut en miljon i traktamente under sin tid som parlamentariker.

– Debaclet kring Malin Björk är en av orsakerna, för vi kände ju medvinden innan. Många har uttryckt att ”jag kan inte rösta på Vänsterpartiet när ni tar ut de där pengarna”, säger gruppledaren Linda Cighén (V) kommunfullmäktige i Solna, till SVT.

MER: Allt om att rösta och att förtidsrösta i EU-valet

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du att rösta i EU-valet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tesla levde inte upp till prognos

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.