Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Starka framgångar för SD och M – dagar före EU-valet

- 24/05/2019, 10:08 -

Med bara två dagar kvar till EU-valet redovisar Moderaterna och Sverigedemokraterna vind i seglet. Det visar en undersökning gjord av Novus.

Med bara två dagar kvar inför EU-valet 2019 så börjar väljarnas intentioner utkristallisera sig. Och i en ny mätning av Novus så jublas det säkert i Sverigedemokraternas och Moderaternas läger - de går nämligen starkt framåt inför det stundande valet, skriver SVT.

Partiet som ökat mest sedan april är Moderaterna som går fram med hela 3,3 procentenheter, vilket gör att de landar på 15,9 procent inför valet. 

– Det är jätteroligt naturligtvis. Det bekräftar den känsla jag har i kampanjen nu. Det är stort engagemang och vi har fört in sakfrågor i den här kampanjen. Konkreta sakfrågor som EU och Sverige kan hjälpas åt att lösa. Det tror jag att många människor uppskattar, säger partiledaren Ulf Kristersson (M), till SVT.

SD framåt trots toppkandidat i blåsväder

Mätningens andra vinnare om man kan säga så är Sverigedemokraterna som även de kan stoltsera med en ökning. Hela 16,2 procent av de som deltog i undersökningen skulle lägga sin röst på SD i EU-valet, en ökning med 2,9 procent från april.

Detta trots att partiet och dess toppkandidat Peter Lundgren hamnat i blåsväder förra veckan på grund av en skandal. En skandal som lett till att en förundersökning om sexuellt ofredande inletts mot Lundgren

Vänsterpartiet rasar

Mätningar brukar även ha sina förlorare och i Novus mätning så är det Vänsterpartiet som rent sagt rasar i opinionen. Partiet tappar alltså 3,9 procent endast två dagar innan valet och landar totalt på 7,2 procent.

En av anledningarna tros vara turerna och kritiken mot deras EU-parlamentariker Malin Björk. Då det kom fram att hon tagit ut en miljon i traktamente under sin tid som parlamentariker.

– Debaclet kring Malin Björk är en av orsakerna, för vi kände ju medvinden innan. Många har uttryckt att ”jag kan inte rösta på Vänsterpartiet när ni tar ut de där pengarna”, säger gruppledaren Linda Cighén (V) kommunfullmäktige i Solna, till SVT.

MER: Allt om att rösta och att förtidsrösta i EU-valet

Kommer du att rösta i EU-valet?