Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Malin Björk (V) tog ut en miljon i traktamente

- 14/05/2019, 10:07

Vänsterpartiets Malin Björk tog ut en miljon i traktamente – trots att hon var skriven i Bryssel. Pengarna som skulle gått till resor i hemlandet gick till kaffemuggar och 3D-klitorisar.

Knappt ett par veckor innan valet till EU-parlamentet har Vänsterpartiets toppnamn Malin Björk hamnat i blåsväder. 

Det är SVT som nu avslöjar att Björk valt att ta ut ett generöst traktamente från EU på 3 000 kronor om dagen – trots att hon är skriven i Bryssel.

Sammanlagt handlar det om ungefär en miljon kronor sen 2014.

– Traktamentena täcker alla mina inrikesresor och boenden när jag är i Sverige, säger Björk till SVT. 

Pengar gick till kaffemuggar och 3D-klitorisar

Dock har EU-parlamentarikerna möjlighet att ta ut en så kallad kontorsersättning på 40 000 kronor i månaden för just resor och hotell i hemlandet – med de pengarna har Björk lagt på annat. 

I ett mejl till SVT skriver hon att kontorspengarna gått till telefonräkningar och kontor i Stockholm, men också till "hundra kaffekoppar och ganska många 3D-klitorisar av plast med feministiskt och vänsterpartistiskt tryck på”.

Backas av partiledaren

På Twitter försvaras Björk av sin partiledare Jonas Sjöstedt, som skriver att han inte begriper sig på avslöjandet. 

"Till skillnad från andra stoppar Malin Björk inte de pengarna i egen ficka. Dessutom är hon helt öppen med kvitton från kontorsersättning och tar bara ut 29 000 i månaden", skriver Sjöstedt, och hänvisar till att Vänsterpartiets politiker varje månad donerar pengar till partikassan i den så kallade partiskatten. 

Malin Björk kommer nu att betala tillbaka en del av pengarna hon tagit ut, men det är inte klart hur mycket.

Mer politik: Här nazi-hånas Socialdemokraterna av Sverigedemokraterna i ny kampanj