Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skarp kritik mot KD för låtvalet innan Ebba Busch Thors tal

- 25/05/2019, 20:48 -

Innan Ebba Busch Thor (KD) skulle tala i Lund i dag så spelades låten "Sweet Home Alabama". Nu riktas skarp kritik mot partiet då många kopplar låten till den nya abortlagen som röstats igenom i Alabama USA.

Imorgon är det dags för EU-val och politikerna lägger nu in en sista växel för att nå ut och locka väljare. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor besökte under lördagen Lund som en del av partiets turné inför valet.

Där höll hon ett framförande, och innan hon gick upp på scenen spelades låten "Sweet Home Alabama" – något som nu flera kritiserar och kopplar samman med den nya abortlagen som röstats igenom i Alabama USA.

En av de som kritiserar Busch Thor är socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Twitter skriver hon:

"Enl uppgift så spelade KD ”Sweet home Alabama” under ett torgmöte med Ebba Busch Thor i Lund idag. Osmakligt om det stämmer och säger väl då allt om seriositeten hos detta parti. I morgon är det val till EU parlamentet. Rösta på ett parti som står upp för kvinnors rättigheter". 

Hon refererar till en film som Mattias Horrdin (C), ledamot i Sjukhusstyrelsen SUS, lagt upp på Twitter där låten hörs. 

– Vi hade vår valstuga precis bredvid och när jag hörde låten tänkte jag att jag måste filma. Det kändes som ett oerhört dåligt låtval med tanke på den diskussion som varit, säger Mattias Horrdin till Kvällsposten. 

"Spelades av misstag"

Enligt Kristdemokraterna själv så var det inte meningen att låten skulle spelas, utan det hela var ett misstag.

– Jag har undersökt saken och tydligen var det så att man spelade musik från en spellista som var ihopsatt inför Ebba Busch Thors besök i Malmö i september i fjol. Man har använt samma spellista nu. Låten hann spelas en gång och sedan när spellistan började om igen hann halva låten spelas igen innan man bröt, säger Per Gudmundson, presschef för Kristdemokraterna, till Kvällsposten

Han vill inte kommentera det faktum att flera sammankopplar låten med abortlagarna i Alabama. 

Tycker du att detta var osmakligt?