Gustav Kasselstrand
Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand - Foto: Johan Nilsson/TT

Alternativ för Sverige ökar – men är långt under spärren

Alternativ för Sverige misslyckades att nå några större framgångar – igen. Men partiledaren Gustav Kasselstrand framhåller att man ökat något jämfört med riksdagsvalet.


Alternativ för Sverige, som bildades för drygt ett år sedan av avhoppade sverigedemokrater, har än så länge inte lyckats göra något större avtryck bland de svenska väljarna. Det visar valresultatet från EU-valet. 

Partiet, med Gustav Kasselstrand i spetsen, ökar lite jämfört med riksdagsvalet, men är långt ifrån spärren på fyra procent. 

Förra året drev partiet en aggressiv kampanj inför riksdagsvalet, och många höga företrädare inom rörelsen var bombsäkra på att man skulle komma in i riksdagen. 

Men valet blev en jätteflopp för AfS, som till slut fick knappt 0,3 procent av rösterna. 

Ökar i EU-valet

I EU-valet har Alternativ för Sverige marknadsfört sig som det enda partiet som vill lämna EU. Men även den här gången uteblev framgångarna. 

När rösterna i EU-valet är så gott som färdigräknade visar det sig att partiet blir något större än i riksdagsvalet sett till procent. Knappt 0,5 procent blev resultatet för Kasselstrands parti i EU-valet 2019

Men trots att AfS är långt ifrån fyraprocentsspärren verkar partiledaren nöjd med resultatet.

– Vi ökar jämfört med riksdagsvalet, ökningen sker över hela landet, säger Gustav Kasselstrand till Nyheter24

– Vi har ökat trots att media försöker tysta oss och trots att vi belagts med reklamförbud nästan överallt. Det är starkt. De som trodde att Alternativ för Sverige kollapsade efter valet i höstas har fått helt fel, fortsätter Kasselstrand, som menar att partiet nu satsar på riksdagsvalet 2022. 

2022 är ju några år bort. Kommer du kunna hålla lågan och finanserna igång så pass länge?

– Jadå. Jag har ett civilt jobb utanför politiken så det är inga problem. 

Fiasko för små partier

Alternativ för Sverige blir därmed näst största parti bland de partier som inte fanns representerade i EU-parlamentet inför valet. 

Piratpartiet blir något större med 0,6 procent av rösterna. Medborgerlig Samling får 0,15 procent och nystartade partiet Vändpunkt får drygt 0,1 procent. Därmed är alltså inget av de "övriga" partierna ens i närheten av en stol i EU-parlamentet. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röstade du på AfS?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.