Sjöstedt gick hårt åt Kristdemokraterna om aborträtten
Under onsdagens partiledardebatt gick Jonas Sjöstedt hårt mot Ebba Busch Thor. - Foto: Jessica Gow, Naina Helén Jåma TT/TT

Sjösteds abort-attack mot Busch Thor: "Vill inte stå för det"

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt gick hårt till attack mot Ebba Busch Thor angående aborträtten under onsdagens partiledardebatt.


Under onsdagen var det dags för riksdagsårets sista partiledardebatt. En debatt där många samtalsämnen avhandlades, frågor ställdes och en partiledare avtackades. 

Vi pratar såklart om Liberalernas partiledare Jan Björklund som, i och med dagens partiledardebatt, tackar för sig.

Men det hettade, som det alltid brukar göra, till under dagens debatt och särskilt mellan Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor. Vad hettade det till om? Jo – i frågan om aborträtten.

"Man vill föra en politik som kan begränsa aborträtten"

Under ett replikskifte angående det omtalade ämnet och specifikt om samvetsfrihet, det vill säga om vårdpersonal ska kunna vägrar att utföra abort, så menade Sjöstedt att det är en fråga som Busch Thor vägrar att ge svar på. 

– Själva avsaknaden av svar, tycker jag är djupt bekymmersam därför att Kristdemokraterna försöker säga två saker samtidigt. Man vill både föra en politik som kan begränsa aborträtten, sen vill man inte stå för den i den offentliga debatten, sade Sjöstedt under debatten.

Busch Thor replikerade och menade att hon, tillsammans med partiet, står bakom den nuvarande lagstiftningen.

– Jag är inte beredd att inskränka den nuvarande aborträtten i Sverige, jag står bakom den nuvarande abortlagstiftningen och kommer att göra allt jag kan för att den upprätthålls. Det är glasklart, svarade Ebba Busch Thor.


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vem tycker du om bäst?
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.