Sjösteds abort-attack mot Busch Thor: "Vill inte stå för det"

- 12/06/2019, 14:30

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt gick hårt till attack mot Ebba Busch Thor angående aborträtten under onsdagens partiledardebatt.

Under onsdagen var det dags för riksdagsårets sista partiledardebatt. En debatt där många samtalsämnen avhandlades, frågor ställdes och en partiledare avtackades. 

Vi pratar såklart om Liberalernas partiledare Jan Björklund som, i och med dagens partiledardebatt, tackar för sig.

Men det hettade, som det alltid brukar göra, till under dagens debatt och särskilt mellan Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor. Vad hettade det till om? Jo – i frågan om aborträtten.

"Man vill föra en politik som kan begränsa aborträtten"

Under ett replikskifte angående det omtalade ämnet och specifikt om samvetsfrihet, det vill säga om vårdpersonal ska kunna vägrar att utföra abort, så menade Sjöstedt att det är en fråga som Busch Thor vägrar att ge svar på. 

– Själva avsaknaden av svar, tycker jag är djupt bekymmersam därför att Kristdemokraterna försöker säga två saker samtidigt. Man vill både föra en politik som kan begränsa aborträtten, sen vill man inte stå för den i den offentliga debatten, sade Sjöstedt under debatten.

Busch Thor replikerade och menade att hon, tillsammans med partiet, står bakom den nuvarande lagstiftningen.

– Jag är inte beredd att inskränka den nuvarande aborträtten i Sverige, jag står bakom den nuvarande abortlagstiftningen och kommer att göra allt jag kan för att den upprätthålls. Det är glasklart, svarade Ebba Busch Thor.