Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Miljöpartiet: Ingen ska få tanka fossila bränslen efter 2030

- 30/06/2019, 17:44

Om tio år ska alla fossil bensin och diesel vara borta. Det är Miljöpartiets nya förslag. Och man öppnar till och med för förbud.

Ingen ska kunna tanka bensin och diesel efter år 2030. Åtminstone inte fossil bensin och diesel.

Så kommer det bli om Miljöpartiet får som de vill. Idag lanserar partiet ett förslag som går ut på att bara förnybara bränslen ska kunna tankas på svenska mackar om tio år. 

”Det är hög tid att byta ut det fossila bränslet på våra mackar, annars kommer vi inte minska utsläppen i den takt som behövs”, skriver språkröret Per Bolund och miljöpolitiske talespersonen Lorentz TovattExpressens debattsida idag, i samband med MP:s dag i Almedalen. 

Istället menar partiet att man kan framställa bensin och diesel på förnybart sätt, och att detta ska ge fler jobb här i Sverige. 

Man vill till och med gå så långt som att förbjuda fossila bränslen, men att man först vill se en ”total utfasning”. 

Miljöpartiets Lorentz Tovatt (Henrik Montgomery/TT)

– Tanken är att vi ska fasa ut det fossila bränslet så snabbt att det inte alls finns kvar efter 2030. Det innebär en kraftig ambitionsökning, säger Lorentz Tovatt till Nyheter24. 

Och efter det? Då blir det ett förbud?

– Ja, men här ligger fokus på utfasning. 

Vad tycker du om det här?