NMR-demonstrerar-i-Almedalen
NMR demonstrerar i Almedalen - Foto: Nyheter24

Här demonstrerar nazisterna i Almedalen: "Det är obehagligt"

Nordiska motståndsrörelsens närvaro i Almedalen har inte gått många obemärkt förbi. Under tisdagen talade organisationen inför folkmassorna på Gotland.


På måndagen var nazister närvarande vid ett antinazistiskt seminarium i ABF:s tält i Visby. Enligt uppgift ska nazisterna ha fotograferat besökare på seminariet. Idag, tisdag, talade NMR under Almedalsveckan till mångas förfäran. På plats var ungefär 30 medlemmar från NMR som höll sitt tal under piskande regn, något som tvingade dem att avsluta en halvtimme tidigare.

Och det är inte första gången den årliga Almedalsveckan präglas av nazistisk närvaro. Förra året kom flera rapporter om bråk och misshandel – och tre nazister åtalades för olika brott.

NMR höll under 2018 tal i Almedalen. Bildkälla: Henrik Montgomery TT/TT

Många kritiska till NMR:s närvaro

Det har höjts många kritiska röster angående Nordiska motståndsrörelsens närvaro under Almedalsveckan. Många har tyckt till och menat att det är märkligt att de fått tillstånd – men enligt polisen får nästan vem som helst tillstånd så länge man söker.

– I princip alla som söker om att få hålla en allmän sammankomst får det. Det handlar om en grundlagsskyddad rättighet. Polisen har hittills i år beviljat 500 tillstånd under Almedalsveckan, berättade Carina Skagerlind, pressansvarig för polisens Almedalskommendering till Aftonbladet.

En som ställer sig väldigt kritisk till deras närvaro är Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt som menar att det är direkt obehagligt.

– Det är obehagligt. Det gör att andra människors yttrandefrihet begränsas. RFSL är inte här, många människor med utländsk bakgrund känner ett direkt hot mot sin person, berättar Sjöstedt till Nyheter24.

Kommer du vara orolig när du håller tal på scenen?

– Inte för min personliga del. Men det är illa om folk inte vill gå och lyssna på seminarier och tal för att man känner en rädsla för våldsamma och obehagliga grupper.


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att det är rätt att NMR får tala under Almedalsveckan?
Tack för din röst!