Sabuni
Nyamko Sabuni vill att tiggeri ska vara tillåtet. - Foto: Henrik Montgomery/Björn Lindgren/TT

Liberalerna säger nej till förbud mot tiggeri

Nej, det blir inget nationellt tiggeriförbud – åtminstone inte om Liberalerna ska ha något att säga till om. Det beskedet gav partiledaren Nyamko Sabuni idag.


Under de senaste åren har tiggeriförbud varit en hett debatterad fråga i Sverige. 

Moderaterna och Sverigedemokraterna vill se ett förbud på nationell nivå, och flera kommuner har redan infört eller kommer att införa ett lokalt tiggeriförbud. 

Men det ser allt svårare ut för M och SD att få stöd i riksdagen för sin linje – nu går Liberalernas sprojlans nya partiledare Nyamko Sabuni ut och säger att hon inte vill ha ett nationellt tiggeriförbud. 

– Jag tror inte på tiggeriförbud, det är inte så vi löser problemet med fattigdom, säger Nyamko Sabuni till Dagens Nyheter. 

Sabuni säger också att hon själv brukar ge pengar till tiggare, och att lösningen ligger i att utveckla EU så att fler får det bättre även i fattiga länder. 

– Det är klart att det är problematiskt att vi i Sverige ska behöva ta ansvar för andra länders medborgare, säger hon till DN.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du tiggeri ska förbjudas?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.

Thedéen: Lågkonjunkturen mildare än befarat

Riksbankschefen Erik Thedéen konstaterar att inflationen gått i rätt riktning och att den är "betydligt lägre" än Riksbankens prognos. "Det bäddar för att köpkraften kan komma tillbaka", säger han i ett tal enligt ett pressmeddelande.

Strul för Systembolaget – risk för tomma hyllor

Planerar du att dricka något i helgen? Då får du skynda dig till Systembolaget. En stor del av systembolagets drycker kan ta slut innan helgen.

Cloettas godis innehåller farliga ämnen – här är hela listan

Hundratals ton chokladgodis från tillverkaren Cloetta stoppades från försäljning under tisdagen. Anledningen? Det innehåller palmolja som förorenats med hälsofarliga ämnen. Här är hela listan på alla godissorter som påverkas.