Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Regeringens hårda besked: Vill förbjuda plastmuggar

- 08/07/2019, 08:11

Plastmuggar kan snart vara historia. Regeringen planerar nu att helt förbjuda en rad engångsartiklar – till och med restauranger kan tvingas ändra rutinerna.

Att plast är dåligt för miljön har nog ingen missat. Nu vill regeringen ta hårda tag mot just plasten, som man ser som ett stort problem. 

Enligt EU:s miljödirektiv ska engångsartiklar som plastsugrör och plasttallrikar vara förbjudna senast 2021 – men regeringen nöjer sig inte med det. 

– Vi vill också se om man kan reglera eller förbjuda ytterligare platsprodukter som vi oftast hittar på våra stränder, säger miljöminister Isabella Lövin till Sveriges Radio

Kan ske snart

Hon och regeringen vill nu att engångsgrejer som plastmuggar och plastbehållare för mat ska förbjudas – redan om två år. 

Man vill också titta på om det är möjligt att tvinga restauranger att leverera sin mat i plastfria behållare. Det ska nu en utredning titta närmare på. 

– Vi ser ju alla, och vi förstår ju alla, att det är helt ohållbart att ett material som håller i hundratals år, och i princip är inte är nedbrytningsbart i naturen, används en enda gång och sedan slängs. Vi måste hitta nya system som är hållbara, säger Lövin till SR

Mer politik: Ebba Busch Thors pik till Stefan Löfven: "Titta på min rygg!"

Vill du ha ett förbud?