Fredag 15 Okt
Stockholm

Beslutet: Sverige skriver inte under för kärnvapenförbud

Sverige kommer inte skriva under FN-konventionen om förbud mot kärnvapen. Det kunde utrikesminister Margot Wallström berätta under en presskonferens under fredagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Under fredagseftermiddagen höll utrikesminister Margot Wallström (S) en presskonferens gällande huruvida om Sverige ska skriva under FN-konventionen om förbud mot kärnvapen eller inte. 

Beslutet? Sveriges regering kommer inte skriva under FN-konventionen. 

– Sverige är en stark röst för en kärnvapenfri värld, sade Margot Wallström.

Därför skrev Sverige inte under  

Frågan om FN:s konvention om kärnvapenförbud har varit på agendan under det senaste året. Enligt Wallström har regeringen kommit fram till att inte skriva på avtalet i nuläget då de anser att det finns oklarheter i avtalet. 

Dessa oklarheter är vad för vapen det gäller och hur avtalet förhåller sig till andra avtal, så som nedrustningsavtalet och avtalet om stopp för provsprängningar, skriver DN.

– När vi väger samman den här bilden med hot från kärnvapen och målet om en kärnvapenfri värld så är det komplicerat. Jag hade önskat att vi hade en sådan konvention som gick att skriva under. Man måste vara realist. Jag är stolt över det här paketet som vi presenterar, säger Margot Wallström. 

Blir observatör 

Sverige kommer istället utföra andra åtgärder. Bland annat kommer de bli observatör för avtalet.

– Som den är nu räcker den (konventionen red anm.) inte till. Det sade vi redan när vi arbetade med konventionstexten, sade Margot Wallström under presskonferensen och fortsatte: 

– Vi stänger inte dörren, blir det ett nytt säkerhetspolitiskt läge så kan vi återkomma till frågan, säger hon.

Vad tycker du om det här?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela