Fredag 24 Sep
Stockholm

Eskil Erlandsson försvarar tafs-anklagelser: "Har fysisk åkomma"

Eskil-Erlandssons-forsvar
Eskil Erlandssons försvar. Foto: Henrik Montgomery/TT, Kenny Bengtsson/TT

Eskil Erlandsson (C) står åtalad för sexuella ofredanden mot tre kvinnliga riksdagsledamöter. Nu kommer Erlandsson med en egen förklaring till anklagelserna – att de beror på en fysisk åkomma han påstår sig ha.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur politikern Eskil Erlandsson (C) är åtalad för sexuella ofredanden mot tre kvinnliga moderata riksdagsledamöter. Anklagelser som till slut ledde till att Erlandsson avgick från sin position som Centerpartiets talesperson i landsbygdsfrågor, det kan du läsa mer om här

Nu uppger Erlandsson, 62, en möjlig förklaring till anklagelserna – närmare bestämt att en fysisk åkomma kan ligga bakom det hela.

"Lade handen på mitt lår"

Kvinnorna som har anklagat Erlandsson menar att politikern ska ha berört dem opassande flera gånger under en två års period. 

– Han lade handen på mitt lår under bordet. Jag sköt undan den direkt, men den kom tillbaka, sa en av kvinnorna, Cecilia Magnusson från Moderaterna, i våras till Expressen. 

Erlandsson förnekar dock själv brott. I ett polisförhör kommer han med en naturlig förklaring till kvinnornas påståenden. Erlandsson påstår där att han lider av en fysisk åkomma och att detta kan ha fått honom att råka röra vid kvinnorna.

Eskil Erlandsson. Bildkälla: Annika Af Klercker/TT

Erlandssons försvar

I förhör säger politiker att han ska ha haft problem med sina senor och leder under flera år, något som först uppmärksammades av Smålandsposten.

– Detta [åkomman] gör att jag väldigt, väldigt ofta .. ja masserar mina, mina lår, mina knutor i händerna, mina leder, och det gör att jag kan peta på en människa som sitter jämte, säger Erlandsson i förhör.

Han fortsätter: 

– Väldigt ofta så tar jag om stolen som är jämte mig, eller handtaget på stolen, bordsben och liknande och sitter och kramar. Kramar och rätar mina fingrar. Och det gör att ibland så kan jag peta på eller stöta till den människa som sitter jämte mig.

Förnekar anklagelser 

I ett förhör berörande ett misstänkt ofredande mot en kvinna år 2016 uppger Erlandsson att han kan ha "råkat peta" på kvinnan när han masserade sina lemmar. 

Åklagaren Johan Eriksson uppger även att Erlandsson förnekar att han med uppståt ska ha ofredat någon, enligt Expressen.

Chefsåklagaren Lena Kastlund uppger till Expressen att Erlandsson ursprungligen åtalades för att ha ofredat fyra kvinnor åren 2016, 2017 och 2018. Ett av fallen har dock blivit nedlagt. Detta då det rådde oklar identitet på den utpekade personen. 

Läs även: Förundersökning inledd mot C-toppen Eskil Erlandsson

Kommentera
Kopiera länk
Dela