SSU:s tuffa klimatpolitik –  vill förbjuda bensin 2030

- 12/08/2019, 11:00

Under helgen hölls SSU:s förbundskongress där klimatpolitiken var i huvudfokus. Nu har man bestämt sig för att man vill förbjuda bensin i Sverige 2030.

Under helgen gick Socialdemokraternas ungdomsförbunds kongress i Karlstad av stapeln. Klimatpolitiken dominerade agendan då ett antal tuffa förslag skulle diskuteras. Detta var dock något som splittrade förbundet, då ombuden var oeniga kring politiken om fossildrivna bränslen.

Vill förbjuda bensin i Sverige 2030

Men under lördagen klubbade SSU igenom flera nya förslag. Bland annat vill man förbjuda nyförsäljningen av fossildrivna fordon 2025 och förbjuda bensin redan år 2030. Detta var ett beslut som fick svag majoritet i kongressen då flera ombud ville skjuta fram förbudet till ett senare datum.

– Det är viktigt att förslag också ska kunna bli verklighet. Då krävs att man kan förena ambitiös målsättning och realistiska möjligheter att ställa om. Årtal och ambitionsnivå blev också de stora diskussionsfrågorna, säger SSU-ordföranden Philip Botström till TT, enligt Ny Teknik.

Kollektivtrafiken ska vara gratis

Ungdomsförbundet klubbade även igenom ett förslag om att införa en avgiftsfri kollektivtrafik i framtiden.

– Om vi ska kunna ställa om samhället, minska utsläppen och göra det på ett klassmedvetet sätt, där vanligt folk är vinnarna och inte de stora förlorarna, då måste vi se till att kollektivtrafiken mer tillgänglig. En rimlig vision är att den ska bli avgiftsfri, säger Botström.

Man fick också igenom förslaget om att bygga ut höghastighetståg i Sverige, samt att prioritera satsningen på förnyelsebara energikällor. 

Vill lägga ner alla kärnkraftverk

SSU har också satt som mål att vi ska kunna försörja oss på 100 procent förnybar energi 2040, vilket innebär man vill lägga ner alla kärnkraftverk i landet, enligt NyTeknik.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att SSU vill förbjuda privatjet. Det kan du läsa om här!

Bensin
SSU vill förbjuda bensin i Sverige 2030. Bildkälla: Andreas Hillengren/TT
Vill du att bensin ska förbjudas i Sverige år 2030?