Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SSU-toppen Philip Botströms fiffelskandal – här är allt vi vet

- 21/08/2019, 12:03 -

Philip Botström har sedan 2015 varit ordförande för SSU. Tidigare denna månad blev Botström omvald som ordförande för förbundet. Sedan dess har en skandal uppdagats – att Botström använt en kvarts miljon av förbundets pengar för sin riksdagskampanj.

SSU ordförande Philip Botström har länge varit aktiv inom det socialdemokratiska partiet. Trots sin framträdande roll inom partiet har Botströms politiska resa kantats av skandaler. 

Bland annat hamnade han i blåsväder 2017 då han tog en taxi från Sälen till Stockholm för totalt 7900 kronor som SSU fick stå för. Ett år senare hamnade han i offentlighetens blickfånge igen för sin krishantering av den homofobiska falang som ska ha styrt ett SSU-kongressmöte. 

Och nu är Botström ute på hal is igen, denna gång för misstankar om att fifflat med ungdomsförbundets pengar för egen vinning. Här är allt vi vet om skandalen: 

Botström blir omvald, skandalen avslöjas 

Den 11 augusti 2019 blev Botström omvald som ordförande för SSU. Några timmar senare avslöjade Expressen början på en växande skandal.

Det stod då klart att Botström fått mer än 250 000 kronor från SSU Värmlands partikassa. Dessa pengar ska ha gått till Botströms personvalskampanj inför riksdagsvalet 2018. Pengarna ska bland annat ha gått till valaffischer, fotograferingar och reklamplatser. 

Samtidigt börjar den interna kritiken mot Botström att växa. Bland annat kommenterade Anton Karlsson, ordförande för SSU Halland, att siffrorna såg "väldigt konstiga ut", till Expressen

SSU försvarar

SSU å andra sidan menar att inga fel har begåtts. De menar att Värmlandsdistriktet och Botström var "överrens" om att distriktet skulle finansiera Botströms personvalkampanj. Det finns även skriftligt underlag på att så är fallet, men inte de stora belopp som kampanjen till slut kostade. 

Philip Botström
Philip Botström med Sveriges statsminister Stefan Löfven. Bildkälla: Lars Pehrson/TT

Presskontakt försvarar Botström  

Senare samma dag kommenterade SSU:s presskontakt Youbert Aziz skandalen. Även han menar att Botström och distriktet inte gjort några fel utan att det är så här förbundet "brukar göra".

Angående de stora summorna som kampanjen kostat menar han att det är distriktets val att välja hur mycket de spenderar. Han säger även att siffrorna inte är "konstiga" och att han sett personvalskampanjer som kostat mer, skriver Expressen

Anmäls till granskningsfunktionen

Senare samma dag anmäls Botström till granskningsfunktionen. Granskningsfunktionen har som syfte att säkerställa att förtroendevalda lever upp till förbundets värderingar. Anmälan avskrivs dock direkt då funktionen anser att jäv inte varit möjligt i den rådande situationen. 

Philip Botström
Bildkälla: Vilhelm Stokstad/TT

Värmlands SSU ordförande uttalar sig 

Två dagar senare kommenterar SSU Värmlands ordförande Alexander Paulsson siffrorna. Han menar att varje medlem är fri att göra sin egen tolkning av dem, men att det är "höga summor", skriver Expressen

SSU-toppens vän släppte igenom kampanjen 

Drygt en vecka senare, den 21 augusti, framkommer ytterligare uppgifter om den kritiserade personvalkampanjen. 

Då står det klart att Christian Norlin, revisorn som släppt igenom Botströms kampanjen, också är nära vän med Botström. 

Norlin menar dock att kostanden för kampanjen är rimlig. Han ser inte heller fel med att han hade ansvar för att granska distriktets ekonomi, samtidigt som han själv signerade fakturorna för Botströms riksdags kampanj, skriver Aftonbladet. 

Norlin höjde kritisk röst – men inte mot kampanjen  

Norlin höjde emellertid en kritisk röst angående SSU Värmlands ekonomi. Dock inte berörande de 250 000 kronor som Botströms kampanj gick på. Istället ska han kritiserat att distriktet vid sociala tillställningar ätit pizza istället för det billigare alternativet fika, skriver Aftonbladet.

Philip Botström
Bildkälla: Christine Olsen/TT

Här kan du läsa en sammanfattning om Philip Botströms tidigare skandaler.