Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt som hänt i SSU-skandalen

- 01/11/2018, 10:33

SSU har under senaste dagarna drabbats av skandaler och interna slitningar. Nu är ordföranden Philip Botström hårt pressad. Här är allt som hänt.

Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU skakas just nu av djupa skandaler och interna strider. Förbundets ordförande Philip Botström gör sitt bästa för att försvara sig, men även han ifrågasätts. Här är allt som hänt: 

"Homosexuella har smutsigt blod"

Det var Kvällsposten som avslöjade att en het debatt pågått på SSU Skånes kongress 2017. Bland annat ska en person sagt att homosexuella har "smutsigt blod", och att homosexuella därför inte ska få ge blod. 

En annan kontrovers gällde SSU Skånes före detta ordförande Rizwan Elahi, som i en tv-sändning ska ha sagt att islam botar alla sjukdomar. 

Ledningen kände till kaoset

I en intervju med SVT på torsdagsmorgonen medger SSU:s ordförande Philip Botström att man under "flera år" känt till problemen och de interna konflikterna i SSU Skåne, men att man nu fått reda på att islamistiska och extrema personer fått makt i förbundet. 

Enligt Dagens Nyheter har en SSU-representant i Mellansverige tvingats avgå efter att ett Facebook-inlägg som hyllade Iraks före detta diktator Saddam Hussein och där Israel skulle "brinna i helvetet". 

– Man ska åta sig att inte bara följa utan också agera och leva upp till de värderingar som SSU grundar sig på och vill ha, och att man ska lämna om man inte längre lever upp till det eller saknar förtroende, säger Botström till Aftonbladet

SSU kommer nu att tvinga alla förtroendevalda att skriva på ett avtal om att följa SSU:s grundvärderingar. 

Botström ifrågasätts

Men alla verkar inte vara nöjda med Botströms krishantering. Uppgifter till Kvällsposten menar till och med att Botström ska ha befunnit sig i rummet när homosexuellas blod debatterades – uppgifter som dementerats av SSU. 

SSU:s ordförande Philip Botström.
Philip Botström tillsammans med statsminister Stefan Löfven. (Lars Pehrson/TT)
Borde Philip Botström avgå?