Philip Boström med SSU:s logga
Philip Botström har krishanterat i SSU. - Foto: Christine Olsson/TT

Här är allt som hänt i SSU-skandalen

SSU har under senaste dagarna drabbats av skandaler och interna slitningar. Nu är ordföranden Philip Botström hårt pressad. Här är allt som hänt.


Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU skakas just nu av djupa skandaler och interna strider. Förbundets ordförande Philip Botström gör sitt bästa för att försvara sig, men även han ifrågasätts. Här är allt som hänt: 

"Homosexuella har smutsigt blod"

Det var Kvällsposten som avslöjade att en het debatt pågått på SSU Skånes kongress 2017. Bland annat ska en person sagt att homosexuella har "smutsigt blod", och att homosexuella därför inte ska få ge blod. 

En annan kontrovers gällde SSU Skånes före detta ordförande Rizwan Elahi, som i en tv-sändning ska ha sagt att islam botar alla sjukdomar. 

Ledningen kände till kaoset

I en intervju med SVT på torsdagsmorgonen medger SSU:s ordförande Philip Botström att man under "flera år" känt till problemen och de interna konflikterna i SSU Skåne, men att man nu fått reda på att islamistiska och extrema personer fått makt i förbundet. 

Enligt Dagens Nyheter har en SSU-representant i Mellansverige tvingats avgå efter att ett Facebook-inlägg som hyllade Iraks före detta diktator Saddam Hussein och där Israel skulle "brinna i helvetet". 

– Man ska åta sig att inte bara följa utan också agera och leva upp till de värderingar som SSU grundar sig på och vill ha, och att man ska lämna om man inte längre lever upp till det eller saknar förtroende, säger Botström till Aftonbladet

SSU kommer nu att tvinga alla förtroendevalda att skriva på ett avtal om att följa SSU:s grundvärderingar. 

Botström ifrågasätts

Men alla verkar inte vara nöjda med Botströms krishantering. Uppgifter till Kvällsposten menar till och med att Botström ska ha befunnit sig i rummet när homosexuellas blod debatterades – uppgifter som dementerats av SSU. 

Philip Botström tillsammans med statsminister Stefan Löfven. (Lars Pehrson/TT)
SSU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Philip Botström avgå?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.