Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Efter smällarattacken mot Jimmie Åkesson – tonåring åtalad

- 21/08/2019, 15:37 -

Under EU-valskampanjen i Mariestad i våras så attackerades Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson med smällare. Nu, tre månader senare, har en tonårspojke blivit åtalad – för ofredande.

När Jimmie Åkesson (SD) den 23 maj skulle lämna EU-valskampanjen i Mariestad så kastades en smällare, även kallad "banger", efter hans bil. 

– Det är i samband med att Åkesson ska lämna platsen, jag har inte någon exakt tid men det är under eftermiddagen. Då kastas det en banger mot bilen, sa Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region Väst, då till Expressen

"Gärningen var ägnad att kränka Jimmie Åkessons frid"

Men nu åtalas en pojke i tonåren misstänkt för ofredande.

"Detta genom att kasta en smällare mot den bil som denne befann sig i varefter smällaren detonerade i anslutning till bilen med ett högt ljud. Gärningen var ägnad att kränka Jimmie Åkessons frid på ett kännbart sätt", skriver kammaråklagare Mats Ljungqvist, enligt Aftonbladet.

"Hänsynslöst beteende"

Tonårspojken som är misstänkt för handlingen i våras är född 2002. Och enligt en stämningsansökan från åklagaren ska alltså pojken ha ofredat Jimmie Åkesson genom ett "hänsynslöst beteende".

Om du inte minns händelsen så tydligt kan du läsa mer om det här.