Onsdag 27 Okt
Stockholm

Ann Linde ser ut att bli utrikesminister – här är allt du behöver veta

Utrikesminster
Ann Linde ser ut att bli ny utrikesminister. Foto: TT

Av allt att döma kommer Ann Linde bli Sveriges nya utrikesminister. Men vem är hon egentligen. Här är den viktigaste infon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det mesta pekar på att Ann Linde kommer efterträda Margot Wallström och bli Sveriges nya utrikesminister. Enligt källor till SVT kommer Linde presenteras som ny utrikesminister på tisdag. 

Beskedet kommer inte direkt som en chock. Senaste dagarna har just Linde varit på tal när det gäller vem som ska få det tunga uppdraget. 

I en intervju med Dagens Nyheter sa Linde själv att spekulationerna var "hedrande". 

Men vem är egentligen Ann Linde?

Ann Linde är just nu utrikeshandelsminister, en post som alltså ligger ganska nära utrikesministerposten. Hon är 57 år gammal och har suttit i Stefan Löfvens regering sen 2016, men jobbat inom toppolitiken sen 90-talet. 

För den breda massan är Linde mest känd för att ha uttalat sig angående handelskriget mellan USA och Kina och om Storbritanniens utträde ur EU. 

– Det värsta som kan hända är oktober med oordnat Brexit, november med biltullar, december då tvistlösningen i WTO kollapsar. Jag ser på hösten med viss oro. Allt detta kan hända, sa hon till DN.

Linde har tidigare jobbat som statssekreterare på justitiedepartementet, hos före detta inrikesminister Anders Ygeman. Då blev hon en av de första som fick reda på skandalen i Transportstyrelsen 2017, när de hade tillgängliggjort känslig information.

Ann Linde ser ut att bli Sveriges nästa utrikesminister. Bildkälla: Stina Stjernkvist/TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela