Har-ar-partierna-med-mest-negativa-valjare
Här är partierna med mest negativa väljare - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Undersökning: Här är partierna med mest negativa väljare

Alla kan inte vara optimister – och det går även att se vissa mönster när det kommer till partitillhörighet och framtidstro. Det visar en ny stor undersökning från Novus för tidningen Fokus.


Är glaset halvfullt eller halvtomt? Om du röstar på särskilda partier är du nog mer benägen att svara det senare.

I en ny stor undersökning från opinionsföretaget Novus för tidningen Fokus har man undersökt just detta – framtidstro respektive oro hos svenska väljare. Resultatet? Jo, att vissa partier har riktiga surmular bakom sig.

Mest negativa väljare   

Undersökningen visar ett tydligt samband – väljare längre ut till höger är mer pessimistiskt lagda. Och ju längre höger man kommer, desto negativare är man generellt. 

Allra negativast är SD-väljarna. I denna grupp tror hela 80 procent att levnadsförhållandena kommer att ha utvecklats till det sämre om fem år. På andra plats kommer M-väljare och KD-väljare, där 34 procent av de tillfrågade svarade samma sak. 

– Det som förenar SD, KD och M är att de grundats i oro över samhällsutvecklingen, säger Carl Melin, statsvetare på den TCO-finansierade tankesmedjan Futurion.

SD-väljare är mest negativa, enligt undersökningen. Tomas Oneborg/SvD/TT

Det fick dock ett undantag för regeln – strax efter M- och KD-väljare kommer ett parti i andra änden av det politiska spektrat, V-väljare. Där svarade 32 procent av de tillfrågade att utvecklingen går år det negativa hållet. 

"Bygger upp en grundläggande konflikt"

Varför ser det då ut på det här sättet? Statsvetaren Ann-Cathrine Jungar på Södertörns högskola har en teori: 

– De bygger upp en grundläggande konflikt mellan folket och politikerna i eliten. Folket ska bestämma, säger de, och vill göra sig till folkets röst, förklarade hon för Fokus

Mest positiva väljare 

Om man går över till "glaset är halvfullt" – det vill säga vilka väljare som är mest positiva, sticker några andra partier ut. 

På frågan om Sverige är på rätt väg svarar 62 procent av C-väljarna och L-väljarna "ja". På andra plats kommer S- och MP-väljarna, där 58 procent av de tillfrågade ser en positiv utveckling snarare än en negativ. 

De som röstar på Centerpartiet och Liberalerna är mest positivt lagda, enligt undersökningen. Bildkälla: Anders Wiklund/TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du en pessimist?
Tack för din röst!