Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vänsterpartiets förslag – avskaffa livstidsstraffet

- 16/09/2019, 13:45 -

Vänsterpartiet har i år lagt fram förslaget att avskaffa livstidsstraffet. I stället för obestämda livstidsstraff vill de att alla straff ska vara tidsbestämda.

En gång om året får riksdagsledamöterna lämna motioner, förslag, Förra året lämnades 2 938 motioner in. I år är en av motionerna på regeringens proposition från Vänsterpartiet, att avskaffa livstidsstraffet

Denna motion på regeringens proposition är Vänsterpartiets svar på regeringens lagförslag. En motion på regeringens proposition innebär inte att detta är något Vänsterpartiet tycker i största allmänhet. 

Anledningen till att Vänsterpartiet vill avskaffa livstidstraffet är för att det anses vara omodernt, inhumant och ineffektivt. 

Ett tidsobestämt livstidsstraff påverkar den dömdes möjlighet till rehabilitering och återanpassning negativt, menar de i motionen. Fler livstidsdömda kommer att leda till att fler sitter i fängelse än idag. Detta menar Västerpartiet kommer att påverka kriminalvården som redan idag är överbelastad.

Linda Westerlund Snecker (V) är tjänstgörande riksledamot och säger till Nyheter24 att hon anser att straff ska vara tidsbestämda.

– Om straffet inte är tidsbestämt finns det inga incitament att ändra sitt kriminella beteende, säger Linda Westerlund Snecker. 

Linda Westerlund Snecker menar att om man konsekvent förlänger straffen för alla brott så kommer det innebära att man måste bygga ut kriminalvården ytterligare, vilket i sig är dyrt. 

Det kostar en miljon per år att hålla en människa inlåst i svenska fängelser. Vi borde istället lägga pengar på att försöka få människor att sluta begå brott, de måste träna på att leva i frihet. 

Vänsterpartiet menar att regeringen bör utreda frågan om livstidsstraffets avskaffande genom att analysera hur länder som inte har livstidsstraff har löst frågan. Länder som inte har livstidsstraff är exempelvis Norge.

Här kan du läsa om vilka partier som har mest negativa väljare: https://nyheter24.se/nyheter/politik/932210-undersokning-har-ar-partierna-med-mest-negativa-valjare

Tycker du att förslaget är bra?