Skatt på plastpåsar
Magdalena Andersson kommer med en ny skatt. - Foto: Jessica Gow/Berit Roald/TT

Regeringen nya skatt: Nu blir plastpåsarna i affären dyrare

Nu får man börja tänka efter ordentligt innan man plockar på sig plastpåsar affären. Regeringen planerar att införa en ny skatt redan nästa år.


Regeringen vill ha en extra skattplastpåsar. Målet är att påsförbrukningen ska sjunka till 40 plastpåsar per person och år, enligt direktiv från EU. 

– Plastpåsar är praktiskt för oss människor, men ett otyg för djuren och naturen. De orsakar nedskräpning och finns kvar länge i naturen eftersom det tar väldigt lång tid att brytas ned, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund i ett pressmeddelande. 

Kommer bli dyrare

Och ja, för den som vill köpa ett par kassar vid veckohandlingen kommer det bli dyrare – och den nya skatten väntas börja gälla redan nästa år. 

Enligt regeringen kommer skatten innebära en prisökning på tre kronor per plastpåse. Eftersom vi i Sverige konsumerar ungefär 80 kassar per person och år kommer det innebära knappt 250 kronor per person i ren skatt. 

Däremot kommer soppåsar som man köper på rulle inte påverkas av nya skatten.

Skatten är ett resultat av de förhandlingar regeringen hade tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna i vintras, och ingår i januariöverenskommelsen. 

MER SVENSK POLITIK: Vänsterpartiet vill avskaffa livstidsstraffet för mördare – läs mer om det här

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du nya skatten är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?