Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

M vill spara kraftigt asylinvandring: "Utgifterna har skenat"

- 15/09/2019, 21:37

I sin skuggbudget kommer Moderaterna att redogöra för tre särskilt stora besparingsområden. Asylinvandring, bistånd och bidrag.

På onsdag kommer regeringen att presentera sin höstbudget, som har stöd av Centerpartiet och Liberalerna. 

Och strax därefter kommer Moderaterna att presentera sin skuggbudget, där partiets politiska inriktning kommer att visas. 

Stora besparingar

Moderaterna vill skärpa asylinvandringen. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

I en intervju med Svenska Dagbladet säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk politisk-talesperson, att stora besparingar behöver göras på flera områden.

– Utgifterna har skenat under den rödgröna regeringen och vi går mot sämre ekonomiska tider. Man måste prioritera om och det kommer vi att göra, säger hon till tidningen. 

De tre mest omfattande besparingsområdena kommer att vara asylinvandring, bistånd och bidrag. Partiet vill kraftigt minska asylinvandringen till Sverige och göra bidragssystemen samt A-kassan mindre generösa. 

Pengarna skulle istället gå till att bland annat stärka försvar, polis och rättsväsende. 

"Hög arbetslöshet bland invandrare"

Partiet vill också göra bidragssystemen mindre generösa. Bildkälla: Ludvig Thunman/TT

Svantesson säger också att sammanhållningen i samhället måste förstärkas och att klyftan mellan landsbygd och stad måste minska. Och hon återkommer då till migrationens effekter. 

– Det handlar om sammanhållningen mellan invandrare och svenskar. Vi ser en hög arbetslöshet bland invandrare trots att vi har haft en högkonjunktur. Det kommer att bli ännu mer problematiskt nu när ekonomin vänder ned, säger Svantesson. 

Till sist menar ekonomisk-politiske talespersonen att det måste sättas fart på ekonomin – och hon efterlyser breda skattereformer. 

Svantesson vill se lättnader i bland annat inkomstskatter och företagsskatter. Hon beskriver regeringens politik som ett lapptäcke som gör skattesystemet krångligare. 

– Som det ser ut nu kommer fyra miljoner svenskar inte få någon skattesänkning av den här regeringen nästa år. Det kommer med stor sannolikhet bli annorlunda i vår budget, säger Svantesson till SvD.

Mer nyheter: Så mycket får riksdagspartierna i statligt stöd

Tycker du att Moderaternas förslag är bra?