Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Klart: Täby kommun förbjuder tiggeri

- 08/10/2019, 09:47

Under måndagen blev det klart. Täby kommun blir den andra i Stockholms län att införa ett så kallat "tiggeriförbud".

Under måndagen klubbades det alltså igenom. Täby kommun blir den andra i Stockholms län att införa ett så kallat "tiggeriförbud". Det hela har varit på tapeten ett tag och att det fanns ett förslag uppmärksammade Nyheter24 redan i augusti..

Men igår klubbades det alltså igenom – ett förbud som även gäller för insamling av pant och kläder vid återvinningar i kommunen.

Moderaterna och Kristdemokraterna drivande i frågan

Det var med 34 röster mot 26 som förslaget gick igenom under måndagen och mest drivande i frågan var Moderaterna och Kristdemokraterna, och med lite hjälp av SD så fick man alltså igenom beslutet. Nu hoppas man att förbudet ska öka tryggheten i kommunen.

– Syftet är att komma tillrätta med de ordningsstörningar som förekommer kring återvinnings- och pantstationer i kommunen, säger Erik Andersson (M) kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Kristdemokraternas Tobias Karlström delar samma åsikt som kommunalstyrelsens ordförande.

- Jag har stora förhoppningar om att förbuden ska bidra till att alla som besöker återvinningsstationerna känner sig trygga, säger Tobias Karlström (KD), kommunalråd och gruppledare, i samma pressmeddelande.

Ska prövas av länsstyrelsen

Men eftersom det är ett så kallat "utökat tiggeriförbud", så ska det först få länsstyrelsens godkännande innan det träder i kraft.

– Eftersom vårt förbud skiljer sig från andra kommuner måste det nu laglighetsprövas av länsstyrelsen, säger Karlström till DN.

Många fler kommuner har lekt med tanken att införa ett liknande förbud. Här kan du läsa hela listan över vilka kommuner.

Vad tycker du om tiggeriförbud?