Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moderaterna vill göra det svårare att få socialbidrag

- 03/10/2019, 12:30 -

Moderaterna presenterade idag sin budgetmotion för 2020. M vill bryta vad de idag kallar för bidragsberoende.

Idag presenterade Moderaterna sin budgetmotion för 2020. 

M vill bryta vad de idag kallar för bidragsberoende och skärpa kraven för försörjningsstöd genom en bidragsreform. 

Moderaterna anser att det är orimligt att man har tillgång till alla bidragssystem om man är nyanländ exempelvis. 

"Inte kunna leva på bidrag i längden"

Denna reform består av fem stycken punkter: skärp kraven för försörjningsstöd, införa ett bidragstak, kvalificera bidragssystemen, krafttag mot bidragsfusk, öka drivkraften för att jobba. 

– Om du kan arbeta så ska du inte i längden kunna leva på bistånd eller på bostads– och socialbidrag. Därför skapar vi ett antal regelverk. Lägger man ihop olika svenska bidrag och förmåner så ska det aldrig kunna bli mer pengar än vad du skulle kunna tjäna om du jobbade. Vi vill ha en kvalificering. I stället för att få allting i ett så får du jobba dig in till att börja kvalificera för att sedan börja få svenska bidragsförmåner, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till Nyheter24.

Hur kommer det märkas rent konkret för bidragstagare? 

– Det kommer märkas genom att det kommer bli svårare för människor att leva länge på bidrag, det är hela idén. Vi tycker inte att man ska leva länge på bidrag. Bidrag kan vara bra om man temporärt kommer i en svår situation. Det kan hända nästan vem som helst. Men att år efter år leva på bidrag det är jättedåligt.

Hur länge tycker ni det är optimalt att man ska leva på bidrag?

– Så kort tid som det över huvudtaget är möjligt, säger Kristersson.