Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vill Sverigedemokraterna avskaffa skyddsombuden ? Här är svaret

- 15/10/2019, 12:46 -

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi går till attack mot Sverigedemokraterna och menar att de vill avskaffa skyddsombud. Men hur står det till – vill SD det? Det reder Nyheter24 ut.

Ett inlägg som socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) skrivit har fått fart på sociala medier. I inlägget menar Shekarabi att Sverigedemokraterna, i deras senaste budgetförslag, vill avskaffa skyddsombuden på arbetsplatser.

Ett skyddsombud fungerar som de anställdas representant i arbetsmiljöfrågor för de som jobbar på arbetsplatsen. 

Ombudet utses vanligtvis av den fackliga organisation som har kollektivavtal med arbetsgivaren. Men ombudet kan även utses av de anställda själva om det inte finns någon sådan organisation.

Bild från Socialdemokraternas Facebook-sida

"SD vill avskaffa skyddsombuden som varje dag kämpar och sliter för en anständig och schyst arbetsmiljö. Det här är inget annat än en attack mot den så framgångsrika svenska modellen som byggt vårt land", skriver Shekarabi i sitt inlägg.

Detta vill Sverigdemokraterna göra

Men hur står det egentligen till – vill Sverigedemokraterna avskaffa skyddsombuden? Ja, och istället ersätta skyddsombuden med oberoende arbetsmiljörådgivare underställda Arbetsmiljöverket.

Anledningen? Sverigedemokraterna menar att fackförbunden oftast är allt för kopplade till Socialdemokraterna och de inte längre fokuserar på medlemmarna, utan mer på att driva en socialdemokratisk politisk agenda.

"Fackförbundens nära band till Socialdemokraterna har politiserat fackföreningsrörelsen till en sådan nivå att fackförbunden inte längre i första hand fokuserar på att försvara och framföra medlemmarnas intressen, utan driver istället Socialdemokratins frågor i en facklig kontext", skriver SD i sitt budgetförslag.

Sverigedemokraterna menar även att de med annan politisk uppfattning aktivt hindras av facket från att få förtroendeposter.

Så vill de avskaffa skyddsombud? Ja, det verkar så men de vill ersätta befattningen med en annan.

"SD vill undergräva arbetaras rättigheter"

Och det är som sagt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi som reagerat starkast på SD:s budgetbomb. Han skriver i sitt inlägg att han rent av blir förbannad över vad de föreslår.

"Som socialdemokrat blir jag förbannad. Men inte heller förvånad. Det här är ytterligare ett i raden av förslag där SD vill undergräva arbetares rättigheter på den svenska arbetsmarknaden", skriver Shekarabi i inlägget.