Vänsterpartiet vill införa fängelsestraff för vuxna som köper sex.
Vänsterpartiet vill införa fängelsestraff för vuxna som köper sex. - Foto: AP Photo/Peter Dejong/Henrik Montgomery/TT

Vänsterpartiets nya förslag: Fängelse för sexköpare

Vänsterpartiet har fört fram förslaget att den som köper sex av vuxna ska få hårdare straff. I motionen står det att böter som straff ska avskaffas. Istället vill partiet att ska de som köper sex ska dömas till fängelse.


Vänsterpartiet vill att den som köper sex av vuxna ska få strängare straff. I en motion har partiet fört fram att böter ska avskaffas som straff till sexköpare. Istället hoppas Vänsterpartiet att sexköpare nu kunna straffas med fängelse.

Vänsterpartiets rättpolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker anser att en vuxen som bryter mot lagen och köper sex kommer undan för enkelt i nuläget. Vänsterpartiet anser att de som säljer sex är i en skör position och att vissa av sexköparna är en del i internationell brottslighet och gängkriminalitet. 

– All kriminalitet sitter ihop och gynnar varandra. Här måste vi ta i med hårdhandskarna säger Linda Westerlund Snecker till Sveriges Radio.

ÄVEN HÖJDA STRAFF FÖR KÖP AV SEXUELL HANDLING AV BARN

Regeringen har tidigare föreslagit höjda straff för köp av sexuell handling av barn. Detta förslag ser ut att få brett politiskt stöd i riksdagen. 

Men denna motion ser inte ut att få stöd, eftersom bland annat företrädare för Sverigedemokraterna och Liberalerna säger nej till förslaget.

Att flera av de andra partierna säger nej är något som gör Linda Westerlund Snecker besviken.

– De, ofta män, som köper kvinnors kroppar, som anser sig ha rätt att göra fruktansvärda saker, de måste få ett kännbart straff, säger Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker. säger hon till Sveriges Radio.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du att de som köper sex av vuxna ska få fängelse?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.