Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Beslutet: KD vill införa förbud för heltäckande slöja för lärare

- 10/11/2019, 12:27 -

​Under söndagen fortsätter Kristdemokraternas riksting. Med en klar majoritet röstas det igenom att partiet ska verka för ett slöjförbud i offentliga verksamheter, såsom skola och vården.

Under söndagen var det dags för sista dagen av Kristdemokraternas riksting, där partiet bestämmer vart det ska stå i olika samhällsfrågor. 

Här togs även ett stort beslut – att partiet ska verka för ett förbud mot heltäckande slöja i offentliga verksamheter. 

Slöjförbud för personal i skolor och vård 

En av de frågor som Kristdemokraterna skulle ta ställning till under söndagen var huruvida partiet ska verka för ett förbud mot heltäckande slöjor i offentliga verksamheter, såsom skolor. Detta förbud skulle i så fall avse personal och inte elever. 

Partistyrelsen, som består av högt uppsatta personer inom partiet, ställde sig emot förslaget. Styrelsen blev dock klart nedröstade. 

Med siffrorna 166 mot 104 bestämdes det att partiet ska verka för förbudet. 

Om detta skulle bli verklighet skulle det innebära att personal i skola, förskola och vården inte få bära heltäckande slöjor såsom niqab eller burka. 

Beslutet togs i samband med att rikstinget behandlade ett förslag om att förbjuda heltäckande slöjor i offentliga verksamheter för barn under 18 år. Detta förslag blev dock nerröstat.

Ebba Busch Thor
Ebba Busch Thor höll ett omtalat tal under stämmans andra dag. Bildkälla: Erik Abel/TT

Partistyrelsens invändning 

I ett svar till förslaget problematiserar partistyrelsen motionen. Bland annat skriver styrelsen att det finns en risk att kvinnor som bär niqab och burka blir stigmatiserade.

Kristdemokraternas riksting blev även uppmärksammat tidigare i veckan. Detta då KD-ledare Ebba Busch Thor jämförde Sverige med Östtyskland. Det kan du läsa mer om här.