Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ebba Busch Thors utspel: "DDR verkar leva"

- 08/11/2019, 12:08 -

Under fredagen höll Ebba Busch Thor ett tal inför 600 Kristdemokrater i Folkets hus, Umeå. Där passade KD-ledaren på att kasta kängor till både höger och vänster – och jämförde Sverige med Östtyskland.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor tog under fredagen plats på Folkets hus i Umeå för KD:s partistämma. Där höll hon ett tal inför 600 kristdemokrater – och passade på att pika både Skolverket och regeringen. 

"Berlinmuren har fallit" 

Under onsdagen stod det klart att Skolverket kommer att lämna in ett förslag där bland annat nationalsången stryks från lågstadiets läroplan. 

Förslaget har mötts av en hel del kritik och nu höjer även Ebba Busch Thor en skeptisk röst. Bland annat jämför hon initiativet med Östtyskland. 

– Det kanske är dags att ringa Skolverket och berätta att Berlinmuren har fallit. Där verkar ju DDR leva kvar, säger hon under talet. 

Hon gjorde det även klart att Kristdemokraterna inte ställer sig bakom förslaget. 

– Släpper regeringen igenom detta så kommer ett vallöfte redan nu. Vi kommer riva upp det beslutet. Våra barn har rätt till kulturarv.

Ebba Busch Thor
Bildkälla: Erik Abel/TT

På jakt efter S-väljare

Skolverket är inte det enda som Ebba Busch Thor ger sig på i sitt tal – även regeringen och dess samarbetspartier får höra sitt. 

Bland annat gjorde hon det klart att Kristdemokraterna är på jakt efter Socialdemokraternas väljare.

En väljargrupp hon menar att partiet kommer att nå genom ett större fokus på sjukvården, patienterna och personalen. 

Hon säger även att vänstern har målat upp en felaktig bild av att högerpartier vore emot välfärden.

– Denna ingrodda bild gör att när vi nu utmanar Socialdemokraterna om sjukvården, äldrepolitiken och rättspolitiken så möter vi en del oväntade kommentarer, säger Ebba Busch Thor.