Ebba-Busch-Thor-rasar-mot-Skolverket
Ebba Busch Thor rasar mot Skolverket - Foto: Erik Abel/TT

Ebba Busch Thors utspel: "DDR verkar leva"

Under fredagen höll Ebba Busch Thor ett tal inför 600 Kristdemokrater i Folkets hus, Umeå. Där passade KD-ledaren på att kasta kängor till både höger och vänster – och jämförde Sverige med Östtyskland.


Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor tog under fredagen plats på Folkets hus i Umeå för KD:s partistämma. Där höll hon ett tal inför 600 kristdemokrater – och passade på att pika både Skolverket och regeringen. 

"Berlinmuren har fallit" 

Under onsdagen stod det klart att Skolverket kommer att lämna in ett förslag där bland annat nationalsången stryks från lågstadiets läroplan. 

Förslaget har mötts av en hel del kritik och nu höjer även Ebba Busch Thor en skeptisk röst. Bland annat jämför hon initiativet med Östtyskland. 

– Det kanske är dags att ringa Skolverket och berätta att Berlinmuren har fallit. Där verkar ju DDR leva kvar, säger hon under talet. 

Hon gjorde det även klart att Kristdemokraterna inte ställer sig bakom förslaget. 

– Släpper regeringen igenom detta så kommer ett vallöfte redan nu. Vi kommer riva upp det beslutet. Våra barn har rätt till kulturarv.

Bildkälla: Erik Abel/TT

På jakt efter S-väljare

Skolverket är inte det enda som Ebba Busch Thor ger sig på i sitt tal – även regeringen och dess samarbetspartier får höra sitt. 

Bland annat gjorde hon det klart att Kristdemokraterna är på jakt efter Socialdemokraternas väljare.

En väljargrupp hon menar att partiet kommer att nå genom ett större fokus på sjukvården, patienterna och personalen. 

Hon säger även att vänstern har målat upp en felaktig bild av att högerpartier vore emot välfärden.

– Denna ingrodda bild gör att när vi nu utmanar Socialdemokraterna om sjukvården, äldrepolitiken och rättspolitiken så möter vi en del oväntade kommentarer, säger Ebba Busch Thor.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.