Staffantorps-kommun-tar-avgift-for-skolmat
Staffantorps kommun tar avgift för skolmat - Foto: Jessica Gow/TT, Martina Holmberg/TT

Kommunen slopar gratis skollunch – eleverna rasar: "Orättvist"

Staffanstorps kommun har beslutat att införa en avgift på skollunchen för gymnasielever. Från och med våren 2020 kommer varje elev att behöva betala 800 kronor per termin för maten. Nu kommer kritik från både politiker och elever.


I veckan presenterade Staffantsorps kommun sitt budgetförslag. Här fanns flera nya satsningar, till exempel förväntas efterfrågan på vård och skola att öka då alltfler människor flyttar till kommunen, rapporterar SVT.

Detta innebär även att kommunens pengar behöver omfördelas. För att skjuta in mer pengar till stadens verksamheter har kommunfullmäktige röstat igenom en avgift på skolmaten för gymnasieelever.

Pengarna ska användas till grundskola och förskola

Kommunfullmäktige röstade i veckan ja till att införa en avgift på skollunchen för kommunens gymnasieelver. 

Från och med våren 2020 kommer beslutet att gälla, vilket innebär att varje elev ska betala 800 kronor per termin för skolmaten. 

– De pengarna kommer att gå till grundskola och förskola här i Staffanstorp kommun. Det kommer att vara särskilt riktat mot personalförstärkning och kvalitetshöjande insatser, säger utbildningsnämndens ordförande Åsa Ekstrand (M) till SVT Nyheter Skåne.

Bildkälla: Johan Nilsson/TT

"Det är inte rimligt" 

Men alla är inte förtjusta i förslaget. En av kritikerna är oppositionsrådet Pierre Sjöström (S). Han menar att det är orimligt att tonåringar ska finansiera kommunverksamheter. 

– Här är det ungdomar som ska bekosta en satsning på förskolan och grundskolan och det är inte rimligt. Att hela tiden slå på en viss grupp som ska bekosta en annan grupp. Så vill vi inte ha det, säger han till SVT.

Kritik från elever 

Även många elever har höjt sina röster och uttryckt sitt missnöje med beslutet.

– Det känns orättvist, bara för att jag bor i Staffanstorp så måste jag betala för maten. Man behöver få mat så att man kan koncentrera sig på undervisningen och inte få dåliga betyg. Jag tycker alla ska ha samma chans att få undervisning, säger Kaspian Larsson som är elev på en gymnasieskola i kommunen, till SVT.

Även om beslutet har fått stor uppmärksamhet är det inte första gången som en kommun inför en avgift på skollunchen. Endast i Skåneregionen har fyra av 33 kommuner samma upplägg.

Läs även: Kommunen ska spara in – slutar servera varm mat till äldre

/
/
Tycker du beslutet är okej?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kasinon tvingas stänga – onlinespel tar kunder

Ukraina: Befälhavare offer i attacken på Krim

Flera högt uppsatta befälhavare inom ryska flottan dödades eller skadades i attacken i Sevastopol på Krim, hävdar Ukraina. Sammanlagt dödades tiotals människor, enligt uppgifterna som inte har bekräftats från oberoende håll.

Allsvenska ledarstaben 2023: Han tjänar mest i IFK Göteborg

Nyheter24 har tittat närmare på hur lönelistan i allsvenska storklubben IFK Göteborgs ledarstab ser ut. Genom att se på sex personers årsinkomst har vi kunnat ta reda på vem som egentligen tjänar mest.

Kristinehamn: Polisen rapporterar om arbetsplatsolycka

1 timme sedan
"En man har råkat ut för en arbetsplatsolycka", skriver polisen på sin hemsida.

Flera döda i fabriksbrand i Taiwan

1 timme sedan
Minst fem människor har omkommit och över 100 har förts till sjukhus efter en brand följd av explosioner vid en golfbollsfabrik i södra Taiwan. Tre av dem som har bekräftats döda var enligt myndigheterna brandmän. Sökarbetet fortsätter efter flera personer som saknas.

Raset på E6: "Det som rör sig är leran"

1 timme sedan
Lera i jorden gör att skred förr eller senare inträffar, enligt experten Johan Kleman. Det här kommer inte som en blixt från klar himmel, säger han om raset på E6 i Stenungsund.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.