Lördag 22 Jan
Stockholm

Kommunen slopar gratis skollunch – eleverna rasar: "Orättvist"

Staffantorps-kommun-tar-avgift-for-skolmat
Staffantorps kommun tar avgift för skolmat. Foto: Jessica Gow/TT, Martina Holmberg/TT

Staffanstorps kommun har beslutat att införa en avgift på skollunchen för gymnasielever. Från och med våren 2020 kommer varje elev att behöva betala 800 kronor per termin för maten. Nu kommer kritik från både politiker och elever.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

I veckan presenterade Staffantsorps kommun sitt budgetförslag. Här fanns flera nya satsningar, till exempel förväntas efterfrågan på vård och skola att öka då alltfler människor flyttar till kommunen, rapporterar SVT.

Detta innebär även att kommunens pengar behöver omfördelas. För att skjuta in mer pengar till stadens verksamheter har kommunfullmäktige röstat igenom en avgift på skolmaten för gymnasieelever.

Pengarna ska användas till grundskola och förskola

Kommunfullmäktige röstade i veckan ja till att införa en avgift på skollunchen för kommunens gymnasieelver. 

Från och med våren 2020 kommer beslutet att gälla, vilket innebär att varje elev ska betala 800 kronor per termin för skolmaten. 

– De pengarna kommer att gå till grundskola och förskola här i Staffanstorp kommun. Det kommer att vara särskilt riktat mot personalförstärkning och kvalitetshöjande insatser, säger utbildningsnämndens ordförande Åsa Ekstrand (M) till SVT Nyheter Skåne.

Bildkälla: Johan Nilsson/TT

"Det är inte rimligt" 

Men alla är inte förtjusta i förslaget. En av kritikerna är oppositionsrådet Pierre Sjöström (S). Han menar att det är orimligt att tonåringar ska finansiera kommunverksamheter. 

– Här är det ungdomar som ska bekosta en satsning på förskolan och grundskolan och det är inte rimligt. Att hela tiden slå på en viss grupp som ska bekosta en annan grupp. Så vill vi inte ha det, säger han till SVT.

Kritik från elever 

Även många elever har höjt sina röster och uttryckt sitt missnöje med beslutet.

– Det känns orättvist, bara för att jag bor i Staffanstorp så måste jag betala för maten. Man behöver få mat så att man kan koncentrera sig på undervisningen och inte få dåliga betyg. Jag tycker alla ska ha samma chans att få undervisning, säger Kaspian Larsson som är elev på en gymnasieskola i kommunen, till SVT.

Även om beslutet har fått stor uppmärksamhet är det inte första gången som en kommun inför en avgift på skollunchen. Endast i Skåneregionen har fyra av 33 kommuner samma upplägg.

Läs även: Kommunen ska spara in – slutar servera varm mat till äldre

Tycker du beslutet är okej?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Knipsade av finger – två män dömda

Publicerades: 1 timme sedan

Berlusconi hoppar av presidentvalet

Publicerades: 2 timmar sedan

Observation i Huskvarna får ufo-beteckning

Publicerades: 2 timmar sedan

Flera döda i bombdåd i Afghanistan

Publicerades: 2 timmar sedan

Talibanerna vill vända blad vid möte i Oslo

Publicerades: 3 timmar sedan

Skottlossning i Malmö – en skadad

Publicerades: 3 timmar sedan