Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu är det klart: Kungafamiljen får mer pengar nästa år

- 05/12/2019, 10:06

Kungafamiljen kommer att få en hel del extra slantar under 2020. Det kunde man i riksdagen besluta under gårdagen.

Under onsdagen röstade riksdagen om statsbudgeten för 2020. Regeringens förslag gick inte helt oväntat igenom rätt så enkelt då hela 231 ledamöter röstade för förslaget.

I och med beslutet kommer pengar att skyfflas om lite grann nästa år och en klar "vinnare" är kungafamiljen, som får sig ett litet ekonomiskt tillskott kommande år.

Under 2020 kommer det tilldelas 146,4 miljoner kronor till kungafamiljen. En ökning med nästan två miljoner kronor jämfört med 2019.

Bland annat höjs apanaget, det vill säga bidraget till hovstaten och slottsstaten, till följd av pris- och löneomräkningar, men även på grund av säkerhetshöjande åtgärder vid de kungliga slotten.

Sverigedemokraterna ville betala ut ännu mer

Det är såklart inte bara regeringen som lagt fram en budgetproposition, även de andra partierna som inte sitter i regeringen har sina budgetmotioner.

I Sverigedemokraternas budget kunde man tydligt se att de ville satsa ännu mer på kungafamiljen. De kunde till och med tänka sig att höja apanaget fem miljoner kronor mer än regeringen.

Vad går pengarna till?

Men vad i hela friden ska de med sådana pengar att göra tänker du? Jo, det finns nämligen en hel del kostnader som pengarna ska täcka.

Bland annat till att täcka kostnader för statsbesök, kungafamiljens resor, levnadsomkostnader, transporter och mycket mer. Pengar går även till underhåll och drift för flera av kungafamiljens egendomar och slott.

Löner betalas även ut till alla de som jobbar runtomkring kungafamiljen.

MER: Kungen hyllar Greta: "Tufft gjort av henne"

Tycker du det är rätt att kungafamiljen får mer pengar?