Stockholm

Magdalena Andersson förklarar – därför vill hon inte bli statsminister

Magdalena-Andersson-vill-inte-bli-statsminister
Magdalena Andersson vill inte bli statsminister. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Claudio Bresciani/TT

Magdalena Andersson (S) blev finansminister år 2014. Hon är dock helt ointresserad av att försöka axla rollen som statsminister, det förklarar hon i en intervju med Svenska Dagbladet.


Magdalena Andersson (S) blev finansminister i samband med att Socialdemokraterna vann riksdagsvalet år 2014. 

Drygt sex år har passerat och Andersson säger sig trivas bra som finansminister.

Hon har dock funderat över varför Sverige inte har haft några kvinnliga statsministrar, samtidigt vill hon inte själv axla rollen.  

Hårdare granskning av kvinnliga politiker

I Anderssons intervju med Svenska Dagbladet kommer just kvinnliga statsministrar på tal, eller snarare Sveriges brist därav. 

Andersson påpekar att Sverige bara har haft två kvinnliga statsministerkandidater, Mona Sahlin (S) och Anna Kinberg Batra (M).

Hon tycker även att Sahlin och Kinberg Batra har behandlats annorlunda jämfört med manliga kandidater.

– Min bild, och det här är min bild, är att både Mona Sahlin och Anna Kinberg Batra ifrågasattes i media och i sina partier på ett sätt som jag inte ser sker med manliga potentiella statsministerkandidater. De granskades på ett annat sätt, säger hon till Svenska Dagbladet. 

Hon fortsätter:

– Båda mötte stort motstånd internt trots att de var valda av partierna, men inte minst blev de granskade och ifrågasatta i medierna på ett sätt som, i min bild, manliga statsministerkandidater inte har blivit.

Bildkälla: Christine Olsson/TT

"Politiskt glastak" 

Andersson tycker att Sverige har kommit långt inom jämställdhetsfrågan på andra sätt. Hon menar dock att det finns ett politiskt  glastak som är "väldigt hårt".

Hon är också tydlig med att hon själv inte vill kandidera till statsminister. Detta uppges dock inte vara kopplat till det beskrivna klimatet. 

– Jag skulle, även utan detta, inte känna att det är min uppgift. Det passar väldigt bra för mig att vara finansminister. Det passar mitt kynne bra, förklarar hon för Svenska Dagbladet

Läs även: Allt du behöver veta om Socialdemokraternas Magdalena Andersson

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.