Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Allt du behöver veta om Socialdemokraternas Magdalena Andersson

- 06/08/2018, 14:45

Vem är egentligen Socialdemokraternas Magdalena Andersson? Här är allt du behöver veta om finansministern.

När Stefan Löfven blev partiledare för Socialdemokraterna 2012 behövde han en person som kunde bli finansminister om Socialdemokraterna skulle vinna valet 2014. 

Den han valde var Magdalena Andersson. Andersson, född 1967, är utbildad civilekonom och varit Sveriges finansminister sen 2014. Hon har också en tid studerat på det prestigefyllda universitetet Harvard i USA. Som ung var hon elitsimmare. 

Hon är gift med ekonomiprofessorn Richard Friberg.

– Jag brukar inte kommentera vem som gör vad i hushållet. Men naturligtvis är det så att min man gör mer hushållsarbete än vad jag gör, har Magdalena Andersson sagt i en intervju med Expressen.

Innan tiden som medlem av det absoulta toppskiktet av socialdemokratin har Andersson jobbat som politisk sakkunnig för Socialdemokraterna och statssekreterare på finansdepartementet. 

Bland väljarna är Magdalena Andersson en av de mer populära ministrarna – även om det inte säger så mycket. En mätning som gjordes av Novus våren 2018 visar att drygt var fjärde svensk har ganska eller mycket stort förtroende för finansministern. 

Bland näringslivets höjdare är hon däremot inte speciellt poppis alls. 2018 gjorde Dagens Industri en undersökning bland Sveriges 1 300 mäktigaste chefer och näringslivstoppar – den mätningen visade att hälften inte hade något som helst förtroende för finansministern. 

Under sin tid som finansminister har Magdalena Andersson gjort ett och annat uppmärksammat utspel. Sommaren 2017 gick hon till hård attack mot Jimmie Åkesson och kallade honom en "oseriös politiker" och tidigare under samma vår gjorde hon ett uppmärksammat utspel om att Vänsterpartiet kanske inte skulle få samarbeta med Socialdemokraterna efter valet 2018. 

– Det är inte uppenbart att Vänsterpartiet skulle vara med om man skulle samarbeta på det sättet, det får framtiden utvisa, sa Magdalena Andersson i en intervju med Nyheter24 då.

Magdalena Andersson dyker också upp då och då när det spekuleras om vem som ska ta över som partiledare efter Stefan Löfven när han väl väljer att avgå.

Gillar du Magdalena Andersson?