- Foto: TT/Nyheter24

Avhoppet visar Sverigedemokraternas stora problem

Ännu en stark röst tystnar inom Sverigedemokraterna. Karl Anders Lindahl skriver om att kompetensförstörningen börjar bli ett jätteproblem inom SD:


Paula Bieler lämnar sina uppdrag inom Sverigedemokraterna. Därmed tystnar en stark röst i ett parti som har för vana att motarbeta just starka röster. Kompetensflykten - eller snarare kompetensförstörningen -  i det misskötta partiet börjar bli ett jätteproblem för Jimmie Åkesson.

När jag intervjuade Paula för några år sen berättade hon hur hon som konservativ hade hittat fram till Sverigedemokraterna inför valet 2010, och hur hon sökte sig till partiet av ideologiska skäl. 

Många gjorde samma resa då, och många av dem har nu lämnat SD eller tvingats lämna SD. 

I TV4-journalisten Sara Recabarrens bok "Insidan" från 2019 får vi följa flera kvinnor som sökte sig till SD ungefär samtidigt som Bieler upptäckte partiet. 

Bilden av ett parti som ignorerar kvinnor och bekämpar fritänkare är tydlig – det verkar vara mer en uttänkt strategi än något som bara råkar hända. 

Bara att vilja uppmärksamma sexuella trakasserier eller misstankar om förskingring räcker för att behandlas som pestsmittad inom Sverigedemokraterna – åtminstone om man har siktet inställt på personer som uppskattas av partiledningen. 

Paula Bieler har lyckats mycket bättre än vissa av de kvinnor som förekommer i boken – men nu tappar alltså Sverigedemokraterna en stark röst och ett framtidsnamn. 

Det handlar inte bara om att Sverigedemokraternas kanske starkaste och mest profilerade kvinnliga politiker nu ger upp. Det handlar om att Sverigedemokraterna faktiskt förlorar en av de få företrädare man har som faktiskt tycker något.

Sverigedemokraterna har växt rejält de senaste åren, både som organisation och i opinionsmätningar. Men en gammal sanning verkar leva kvar inom partiet:

Den som vill ha en interndebatt och faktiskt förändra saker inom SD blir sällan långvarig.

/Karl Anders Lindahl

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.