Här svarar Löfven på 10-åringens brev: "Inte jag som bestämmer"

- 11/02/2020, 13:21 -

En 10-årig elev från Östersund beslutade sig att kontakta statsministern direkt när pennorna tog slut på skolan. Nu har han fått svar från Stefan Löfven.

Det är många som vill ha tag på statsminister Stefan Löfven när det kommer till olika problem runt om i landet. 

En 10-årig elev från Östersund beslutade sig för att försöka få tag på det högsta hönset direkt.

10-åringens brev till Stefan Löfven.
En del av 10-åringens brev till Stefan Löfven. Bildkälla: Regeringskansliet

I brevet förklarar 10-åringen att pennorna på hans skola är slut och att de för tillfället inte kan köpa in några pennor på grund av att man har köpstopp. 

Han bjuder samtidigt in statsministern att besöka skolan när han har tillfälle.

"Inte jag som bestämmer"

Och brevet som pojken skrev letade faktiskt sig hela vägen fram till Stefan Löfven, och statsministern svarade faktiskt den oroliga eleven med ett eget brev.

Men både eleven och klasskompisarna blev säkerligen besvikna på Stefan Löfvens svar. Det blir varken ett besök eller några nya pennor för skolan.


Stefan Löfvens svar till 10-åringen
Stefan Löfvens svar till 10-åringen. Bildkälla: Regeringskansliet

"Hej! Tack för ditt brev. Vad roligt att du ville skriva till mig. 

Du berättar att ni har köpstopp på skolan och att era pennor är slut. Det är inte jag som statsminister som bestämmer hur mycket pengar er skola ska få utan kommunen som skolan ligger i, så jag föreslår att du vänder dig till Östersunds kommun med din fråga. 

Det var snällt av dig att bjuda in mig till din skola. Jag hade gärna kommit på besök, men hinner inte det just nu. Jag hoppas att du får en bra vårtermin!"

Ja, det statsministern menar med sitt svar är att det inte är han själv som bestämmer enskilda skolors budget. Det är nämligen kommunerna där skolorna ligger.