Lördag 24 Jul
Stockholm

Sjöstedt till hårt angrepp mot Löfven: ”Redo att avsätta regeringen”

Löfven Sjöstedt
Jonas Sjöstedt är beredd att avsätta Löfven. Foto: Christine Olsson/Janerik Henriksson /TT

Sjöstedts varning: Då kan Vänsterpartiet avsätta regeringen. Och det är arbetsrätten som kan få V-ledaren att ta till tunga artilleriet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Problemen bara fortsätter att hopa sig för statsminister Stefan Löfven. Nu får S-ledaren en rejäl smäll från vänster – när Jonas Sjöstedt menar att han är beredd att avsätta regeringen. 

Socialdemokraterna har dalat i opinionsmätningarna de senaste året – många menar att det beror på att partiet har glidit iväg på tok för långt åt höger i sin politik. 

Detta är dock något som har gett Vänsterpartiet vind i seglen. I senaste Sifo-mätningen är V nästan hälften så stora som Socialdemokraterna. 

Nu går V-ledaren Jonas Sjöstedt ut och menar att man är beredd att fälla hela regeringen – om Löfven går för långt i att förändra arbetsrätten,  

”Om den här typen av förslag läggs på riksdagens bord passerar regeringen en av de röda linjer som Vänsterpartiet har satt upp. Då är vi redo av avsätta regeringen Löfven”, skriver Sjöstedt på Twitter nu på fredagen. 

Förslaget, som läckt från en kommande utredning, pekar på att det ska vara fritt fram att sparka anställda i företag som har färre än 15 anställda, något tidningen Arbetet skrivit om. Detta vägrar alltså Vänsterpartiet att acceptera.

"Anställningstryggheten och marknadshyror är röda linjer för oss, går regeringen över dem då saknar Löfven stöd i riksdagen för att fortsätta som statsminister. S gör därför klokt i att aldrig lägga fram sådana förslag", säger Sjöstedt i ett skriftligt uttalande vid lunchtid på fredagen. 

För att fälla regeringen krävs att en majoritet i riksdagen röstar för det, vilket gör att Sjöstedt behöver Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraternas hjälp för att avsätta Löfven. 

Mer politik: Så skulle Sverige styras – om bara unga kvinnor fick rösta

Kommentera
Kopiera länk
Dela