Löfven Sjöstedt
Jonas Sjöstedt är beredd att avsätta Löfven - Foto: Christine Olsson/Janerik Henriksson /TT

Sjöstedt till hårt angrepp mot Löfven: ”Redo att avsätta regeringen”

Sjöstedts varning: Då kan Vänsterpartiet avsätta regeringen. Och det är arbetsrätten som kan få V-ledaren att ta till tunga artilleriet.


Problemen bara fortsätter att hopa sig för statsminister Stefan Löfven. Nu får S-ledaren en rejäl smäll från vänster – när Jonas Sjöstedt menar att han är beredd att avsätta regeringen. 

Socialdemokraterna har dalat i opinionsmätningarna de senaste året – många menar att det beror på att partiet har glidit iväg på tok för långt åt höger i sin politik. 

Detta är dock något som har gett Vänsterpartiet vind i seglen. I senaste Sifo-mätningen är V nästan hälften så stora som Socialdemokraterna. 

Nu går V-ledaren Jonas Sjöstedt ut och menar att man är beredd att fälla hela regeringen – om Löfven går för långt i att förändra arbetsrätten,  

”Om den här typen av förslag läggs på riksdagens bord passerar regeringen en av de röda linjer som Vänsterpartiet har satt upp. Då är vi redo av avsätta regeringen Löfven”, skriver Sjöstedt på Twitter nu på fredagen. 

Förslaget, som läckt från en kommande utredning, pekar på att det ska vara fritt fram att sparka anställda i företag som har färre än 15 anställda, något tidningen Arbetet skrivit om. Detta vägrar alltså Vänsterpartiet att acceptera.

"Anställningstryggheten och marknadshyror är röda linjer för oss, går regeringen över dem då saknar Löfven stöd i riksdagen för att fortsätta som statsminister. S gör därför klokt i att aldrig lägga fram sådana förslag", säger Sjöstedt i ett skriftligt uttalande vid lunchtid på fredagen. 

För att fälla regeringen krävs att en majoritet i riksdagen röstar för det, vilket gör att Sjöstedt behöver Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraternas hjälp för att avsätta Löfven. 

Mer politik: Så skulle Sverige styras – om bara unga kvinnor fick rösta

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.