Vänsterpartiet är störst bland unga kvinnor
Vänsterpartiet är störst bland unga kvinnor - Foto: Jonas Ekströmer & Henrik Montgomery/TT

Så skulle Sverige styras om bara unga kvinnor fick rösta – Vänsterparitet störst

En ny mätning från Novus visar att Vänsterpartiet är det största partiet hos unga kvinnor. 23,9 procent av kvinnorna i åldern mellan 18-29 uppger att de skulle rösta på Vänsterpartiet om det var val idag.


Vänsterpartiet är störst bland unga kvinnor mellan 18-29 år enligt en ny undersökning från Novus. Bland män i samma ålder blir Sverigedemokraterna största partiet.

Bland de unga kvinnorna får V 23,9 procent av rösterna och SD endast 11,9 procent. Hos männen skulle endast 8,8 procent rösta på Vänsterpartiet medan 28,6 hade röstat på Sverigedemokraterna.

KVINNOR RÖSTAR MER TILL VÄNSTER

Socialdemokraterna kommer på andraplats hos kvinnorna med 18 procent av rösterna, medan Moderaterna får nöja sig med 15,1 procent i undersökningen.

Undersökningens resultat är inget som chockerar – det är sedan länge känt att kvinnor röstar mer vänster och män mer till höger.

Det är i specifika politiska sakfrågor som könen skiljer mest.

KD ÅKER UR RIKSDAGEN

– Exempel på ämnen där åsikterna går isär är frågor migration och sex timmars arbetsdag, säger Jenny Madestam, statsvetare på Södertörns högskola till SVT.

Kristdemokraterna skulle missa riksdagsspärren då partiet endast får 3,1 procent av de kvinnliga rösterna i undersökningen.

På samma sätt skulle Miljöpartiet trilla ur om det var upp till männen, endast 3,7 procent av de manliga väljarna uppger att de hade röstat på MP.

ANNAT RESULTAT OM ALLA KVINNOR RÖSTAR

Om samtliga kvinnor skulle rösta hade dock resultatet sett annorlunda ut. Då skulle endast 13 procent av kvinnorna rösta på V, och hela 16,6 procent rösta på SD. 

Moderaterna står ganska konstant bland kvinnor i alla åldrar, M får 15,9 procent i den undersökningen. Socialdemokraterna blir största partiet med 27,4 procent av rösterna.

Kommer V kunna ersätta Jonas Sjöstedt? Läs mer om det här

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.