Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

En majoritet av unga vill betala mer i skatt : "Har en allvarlig situation i välfärden"

- 27/02/2020, 15:06

Unga kan tänka sig betala mer i skatt – förutsatt att pengarna går till välfärden. Det visar en sprillans ny Sifo-undersökning som SSU beställt.

Allt fler unga vill höja skatten – och ser ökade klyftor som ett stort problem. Det visar en färsk undersökning från Sifo. 

Undersökningen visar att 53 procent av ungdomar mellan 16-26 själva vill betala mer i skatt – om pengarna går till vård, skola, pensioner och polis. Samtidigt anser 52 procent av alla unga att klyftorna i Sverige är för stora. 

Det är SSU som beställt undersökningen – deras ordförande Philip Botström menar att han inte är förvånad för siffrorna. 

– Jag är inte ett dugg förvånad, jag hör hela tiden av unga att de vill att politiken ska göra mer för att lösa de här problemen. Undersökningen är ett kvitto på ett medvetande som finns bland unga som anser att vi har en allvarlig situation i välfärden, säger Botström till Nyheter24. 

Unga kvinnor mer vänster

Allra starkast stöd för ändringar i skattesystemet finns hos unga kvinnor, något som bekräftar den Sifo-undersökning som kom nyligen, som visar att Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är störst bland just unga kvinnor. 

SSU:s Philip Botström (TT)

Sifo-undersökningen som kom idag visar att tre av fem unga kvinnor anser att de ekonomiska klyftorna i Sverige är för stora, och 57 procent av unga kvinnor är beredda att betala mer i skatt. 

– Jag tor det bror på att välfärden fortfarande till stor del är kvinnodominerad. Unga kvinnor kanske själva har upplevt att välfärden behöver mer resurser, man drabbas mer helt enkelt, säger Botström. 

Nu kommer SSU att driva på för höjda skatter, och pressa Socialdemokraterna om skattehöjningar. 

– Det är en lågt hängande frukt att ta ut mer skatt från de allra rikaste i samhället, säger Philip Botström, och fortsätter: 

– Vi måste driva den typen av ekonomisk politik, som socialdemokrater ligger det i vårt dna. 

Läs också: GW:s känga till SD: "Värt att påpeka det"

Kan du tänka dig betala mer skatt?