Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SSU-kritiken mot regeringen: "Kan inte fortsätta sänka skatterna"

- 27/02/2020, 15:46 -

Höj skatten. Sätt ner foten mot Centerpartiet och Liberalerna. Philip Botström anser att S måste blir tydligare i sin politik för att inte sjunka mer.

Socialdemokraterna måste på allvar sätta ner foten mot Liberalerna och Centerpartiet – och höja skatten rejält. Det säger nu SSU:s ordförande Philip Botström i en intervju med Nyheter24. 

En ny Sifo-mätning visar att en majoritet av alla unga kan tänka sig att betala mer skatt, något du kan läsa mer om här. 

– Centerpartiet måste förstå att vi inte kan fortsätta att sänka skatterna för de allra rikaste som redan har gräddfiler om samarbetet med Socialdemokraterna ska kunna fortsätta, säger Philip Botström.

– När allt fler ser hur perverst fördelade inkomsterna är så kommer trycket på politikerna att öka, fortsätter han. 

Botström, som varit ordförande i SSU sen 2015, riktar också skarp kritik mot det egna partiet, och menar att Socialdemokraterna måste blir mer aggressiva. Hans åsikt är att de dalande opinionssiffrorna för S har att göra med att S uppfattas som otydliga. 

– Jag tror socialdemokratin uppfattas som väldigt otydlig. Vi går till val mot sänkta skatter och bidrar sen till just sänkta skatter, vi går till val på att stoppa hotet mot arbetsrätten, men kan tvingas administrera en försämring av den. Det och bristen på radikala långsiktiga förslag är två anledningar till att S går ner i mätningarna just nu.

Philip Botström (Fredrik Sandberg/TT)

"En sådan regering är inte värd att ha kvar"

Ska Socialdemokraterna gå till vänster även om det skulle spränga januari-avtalet?

– En regering som inte kan lösa de utmaningar som svenska folket upplever som akuta är inte värd att ha kvar. Om väljartappet fortsätter har vi inte så mycket att förhandla med i nästa valrörelse. Då spelar det ingen roll om vi har goda relationer med C och L, om vi är så små att vi ändå inte kan bilda en handlingskraftig regering, säger Botström, som ändå menar att utgångspunkten ska vara att ha kvar januari-avtalet. 

"Har inte diskuterat opinionsundersökningarna"

Socialdemokraterna har det minst sagt jobbigt just nu. I flera mätningar som släppts den senaste tiden är Sverigedemokraterna större än S, och i mätningen från DN/Ipsos som kom i veckan får sossarna bara 22 procent. 

Men när Nyheter24 frågar om förtroendet för Stefan Löfven vill Botström inte gå in närmare på kritiken.  

– Vi har överhuvudtaget inte diskuterat opinionssiffror eller förtroendet för Stefan Löfven inom SSU, det är inget vi kommer göra framöver heller, säger Botström, och fortsätter: 

– Som tradition brukar vi inte lägga oss i vem Socialdemokraterna har som partiordförande, precis som vi inte vill att S lägger sig i vem SSU väljer som ledare.

Läs mer: En majoritet av alla unga vill betala mer skatt