Nytt jättepaket till kommunerna – får 15 miljarder extra

Nu får kommunerna och regionerna extra mycket pengar – redan till sommaren. Det var beskedet regeringen och januaripartierna gav idag.


Kommunerna får 15 extra miljarder – redan nu till sommaren. Regionerna får 2 miljarder extra. 

Det är det stödpaket som regeringen och samarbetspartierna presenterade idag på torsdagen. 12,5 av de nya miljarderna kommer att vara en permanent anslagsökning – det vill säga att de fortsätter kommer betalas ut över kommande år – åtminstone fram till 2023. 

– Detta är det största krispaket som presenterats, sa finansminister Magdalena Anderssson på en presskonferens idag. 

Finansminister Magdalena Andersson (Foto: Pontus Lundahl/TT)

"Det nya tillskottet på ytterligare 15 miljarder kronor för 2020 görs för att stärka kommunsektorns förmåga att upprätthålla samhällsviktiga funktioner som vård, skola och omsorg samt kollektivtrafik", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Kommer betalas ut i sommar

Pengarna kommer att ingå i vårändringsbudgeten, som redan hade fem miljarder extra till kommunerna. Med dagens extrasatsning innebär det alltså sammanlagt 20 miljarder till kommunerna nu till sommaren. 

I budgeten ingår också 15 miljoner extra till SOS Alarm. 

Lägre skatteinkomster och ökade utgifter för socialbidrag gör att kommunerna lär få större kostnader nu den närmsta tiden. 

Artikeln uppdateras

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.