Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nytt jättepaket till kommunerna – får 15 miljarder extra

- 02/04/2020, 08:51 -

Nu får kommunerna och regionerna extra mycket pengar – redan till sommaren. Det var beskedet regeringen och januaripartierna gav idag.

Kommunerna får 15 extra miljarder – redan nu till sommaren. Regionerna får 2 miljarder extra. 

Det är det stödpaket som regeringen och samarbetspartierna presenterade idag på torsdagen. 12,5 av de nya miljarderna kommer att vara en permanent anslagsökning – det vill säga att de fortsätter kommer betalas ut över kommande år – åtminstone fram till 2023. 

– Detta är det största krispaket som presenterats, sa finansminister Magdalena Anderssson på en presskonferens idag. 

Finansminister Magdalena Andersson (Foto: Pontus Lundahl/TT)

"Det nya tillskottet på ytterligare 15 miljarder kronor för 2020 görs för att stärka kommunsektorns förmåga att upprätthålla samhällsviktiga funktioner som vård, skola och omsorg samt kollektivtrafik", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Kommer betalas ut i sommar

Pengarna kommer att ingå i vårändringsbudgeten, som redan hade fem miljarder extra till kommunerna. Med dagens extrasatsning innebär det alltså sammanlagt 20 miljarder till kommunerna nu till sommaren. 

I budgeten ingår också 15 miljoner extra till SOS Alarm. 

Lägre skatteinkomster och ökade utgifter för socialbidrag gör att kommunerna lär få större kostnader nu den närmsta tiden. 

Artikeln uppdateras