Torsdag 29 Jul
Stockholm

Åkesson öppnar för misstroende mot Lena Hallengren

Jimmie Åkesson
Sverigedemokaternas Jimmie Åkesson och socialminister Lena Hallengren. Foto: Jessica Gow/TT

SD vill avsätta socialminister Lena Hallengren. Samtidigt vill man inte utlösa en regeringskris. Här är Jimmie Åkessons nya utspel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det kan bli aktuellt med med misstroendeförklaring mot socialministern Lena Hallengren. Det menar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i sitt senaste utspel om coronahanteringen. 

Tidigare har Åkesson krävt att statsepidemiolog Anders Tegnell ska avgå, och sedan också Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson

Nu är det alltså Hallengrens tur. I en intervju med Expressen öppnar Åkesson för misstroende mot ministern. 

– Det finns ett statsråd som har haft en särskild roll i det här och det är socialministern. Mycket har gjorts bra, det ska sägas. Men inte minst beredskapen har varit usel.

Han får då frågan om han kan tänka sig en misstroendeomröstning.

– Jag är öppen för det, men sedan krävs det fler än Sverigedemokraterna för att det ska bli aktuellt, säger Åkesson i intervjun. 

Dock menar Åkesson att han kanske inte vill att det ska bli regeringskris när Sverige är mitt uppe i en historisk kris. 

– En regeringskris är inte det mest önskvärda just nu. Men om det visar sig att man inte lyckas vända den här utvecklingen måste det utkrävas politiskt ansvar, säger Åkesson till Expressen

Mer om misstroende:

För att riksdagen ska kunna avsätta ett statsråd krävs att en majoritet av riksdagen ställer sig bakom misstroendet. Det innebär alltså att SD skulle vara tvungna att få med sig Moderaterna, Kristdemokraterna Vänsterpartiet och ett av regeringens samarbetspartier för att kunna avsätta Hallengren. 

I Sverige har vi haft elva misstroendeomröstningar i riksdagen. Över hälften av dem har skett sen 2015. Så sent som i november 2019 försökte Sverigedemokraterna avsätta justitieminister Morgan Johansson, något som misslyckades. 

MER OM SD: Här är staden där Sverigedemokraterna tappat varannan väljare på ett halvår

Kommentera
Kopiera länk
Dela